24 Април 2024, 13:50 Днес (8) | Вчера (6)

БТПП: Всяка промяна на данъчната система сега може да създаде дори хаос

30 Септември 2020 12:19 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 30 септември 2020, 12:19

Промяната в данъчната система би създала възможности за заобикаляне на облагането

Да се променя една работеща данъчна система, осигуряваща балансиран бюджет, е неприемливо. Това е позицията на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) по повод предложенията на КНСБ за данъчна реформа. Според Палатата всички промени на действащите у нас системи трябва да бъдат разглеждани комплексно, а не частично. Към момента България има сравнително добре функционираща данъчна система, която през последните години показа и добра събираемост.  В ситуация на трудно предвидима икономическата обстановка и очаквания за спад на БВП от над 7% (по данни на Европейската комисия) БТПП смята, че всяка промяна в данъчната система на страната може да създаде не само неяснота, но дори и хаос сред бизнеса и гражданите и възможност за негативен ефект върху събираемостта. Още повече, компаниите няма да могат да планират бъдещите си разходи и ефекта върху резултатите им, което ще накара бизнеса да е предпазлив и по отношение на динамиката в работните заплати и назначаването на нови служители. Според Палатата една система, която работи добре, не бива да бъде променяна.
Действително в редица страни намалението на ДДС е сред мерките, които правителствата предприеха за ограничаване на негативните последици върху икономика от COVID-19, но в повечето случаи неговото намаление не довежда и не гарантира намаление на цените за крайния потребител, както, предсказано от БТПП, се случи в България с последното намаление на ДДС. Още повече, промяната в данъчната система би създала несъмнено възможности (вратички) за заобикаляне на облагането, което води до увеличаване на сивия сектор у нас, а не до неговото намаляване.
По отношение на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата за страната и въвеждането на 15% данък върху доходите на физическите лица и данък върху доходите на юридическите лица, БТПП смята, че е недопустимо едни да бъдат облагодетелствани за сметка на други. Най-губещи биха се оказали хората с високи доходи, които са инвестирали в образованието си, генерират най-висока добавена стойност и/или се лишават от възможности за отдих, работейки на повече от едно място.
Известно е, че увеличението на данъците в България ще доведе до влошаване на позициите на страната ни в световните класации. Такъв подход е вреден за пазарната икономика, защото дестимулира най-активните граждани в обществото да повишават своята квалификация и да търсят допълнителна заетост.
Точно забележките по отношение на България в тези класации са най-добрият ориентир за всички в нашето общество, в това число и за синдикатите, за най-неотложните мерки, от които се нуждае българската икономическа среда и които в голяма степен са отразени в Националното тристранно споразумение, съвместно между национално представителните организации на работниците и служителите и работодателите, и правителството  и още по-детайлно представени в Насоките за дейността на БТПП  2019 - 2023 г., се казва още в позицията на БТПП.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив