28 Март 2024, 11:07 Днес (4) | Вчера (12)

Местното търсене на луксозни имоти ще издърпа жилищния пазар нагоре през 2021 г.

13 Януари 2021 13:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 13 януари 2021, 12:56

Клиентите у нас търсят имоти, които до момента са били извън полезрението на купувачите - Банкя, Горна Баня и Лозен

Местното търсене на луксозни имоти ще издърпа жилищния пазар нагоре през 2021 г. както в световен мащаб, както и у нас. Това сочи  доклад на международната група Leading Real Estate Companies of the World (Leading RE) относно пазара на луксозни имоти в световен мащаб в контекста на пандемията през 2020 г. Разпространението на коронавируса засегна относително слабо глобалния пазар на жилищни имоти, показва проучванто, проведено на 273 пазара в света. Според него повечето пазари дори отбелязват покачване на цените за последните шест месеца. Там, където се наблюдава спад, той е смекчен от ниските лихвени нива и наличието на свободни капитали. Много инвеститори търсят надеждно убежище за парите си, а жилищният пазар традиционно се възприема като стабилна инвестиция в дългосрочен план.
Българският пазар на луксозни имоти не прави изключение от общия тренд. Въпреки че глобалният индекс на Leading RE го нарежда сред пазарите с лек спад на цените, потенциалът за възстановяване е сериозен, продиктуван предимно от местното търсене и появата на нови предпочитани от заможните купувачи локации.
"Вътрешното потребление има ключова роля за възстановяването на сектора. Пазарът у нас до голяма степен е затворен за външни участници и влияния, а ограниченията заради Covid затвърждават позициите на местните купувачи. Макар и с периоди на лек застой, търсенето бе активно през цялата година. Увеличават се запитванията от клиенти, търсещи по-висок жизнен стандарт вследствие на новите условия на живот. Разширяват се предпочитаните локации, променят се изисквания към имотите и възможностите за сезонно ползване", пояснява Весела Илиева, управляващ партньор на компанията у нас.
Световната карта на Leading RE от края на 2020 г. показва оптимистична картина. Според проучването, базирано на данни от компании членове на глобалната мрежа, 68% от пазарите регистрират по-голямо или умерено покачване на цените на жилищните имоти за шестмесечието. Едва в 18% от случаите сме свидетели на спад на цените, като в много случаи той се наблюдава в изявени туристически дестинации като Лисабон, Дубай, Бангкок, Панама. Друга причина за по-оптимистичната обща картина е големият дял на американския пазар, където в голяма част от локациите се наблюдава ръст или задържане на цените.

Авторите на проучването отдават ръстовете и стабилните цени на финансовите стимули, които "смекчиха" удара на коронавируса върху имотния пазар. В други случаи тези стимули, както и ниските лихвени нива, задържаха спада на цените в приемливи граници. В глобален план най-масово движение на цените надолу регистрират пазарите в Азия и Тихоокеанското крайбрежие, където в 52% от случаите стойностите са надолу. В другия край на скалата са САЩ и Канада, съответно с 9% и с 20% от пазарите, отбелязващи ценови спад.
В Европа той е по-умерен с намаление при 41% от пазарите, като в повечето случаи то е в рамките на 10%. София попада именно в тази категория. За разлика от други европейски градове обаче, търсенето в българската столица е движено основно от местни купувачи, което създава потенциал за бързо възстановяване на пазара.

След временното "замръзване" през пролетта на 2020 г., пазарът на луксозни имоти у нас показва устойчиво развитие. Има ръст на запитванията и сделките през летните месеци и есента. Обемът на транзакциите доближава миналогодишните нива, което е показателно за възвръщане на активността. Единствено в сегмента над 1 млн. евро има спад на транзакциите, тъй като хората, които могат да си позволят подобни имоти, очакват намаление на цените, поясняват от компанията.
Нарастващото търсене на къщи с голям двор в околностите на София насочва вниманието към нови локации, които до момента са били извън полезрението на купувачите - Банкя, Горна Баня и Лозен. С появата на по-големи жилищни проекти и самостоятелни имоти от висок клас тези райони все по-видимо привличат клиентите, интересуващи се от извънградски имоти с повече пространство и уединение.  В някои случаи купувачите се насочват и към по-отдалечени локации, но с добър достъп, като голф игрищата в Правец и Разлог.
Интересът е към къщи с голям двор, самостоятелни или в рамките на затворени комплекси. Има търсене и на парцели за строителство, но с квадратура над 3 дка. Желанието на хората, които купуват подобни имоти, е да си подсигурят място, където да избягат от града в случай на ново затваряне. В други случаи целта на покупката е да се смени апартаментът с по-голям, за да има повече пространство за обитателите му. При наемите се налага тенденцията за удължен престой – много често договорите са за сезонно ползване, например за 6 месеца.
"Промяната в ежедневието на по-заможните купувачи се отразява пряко върху изискванията им към жилището. Задължително става условието то да разполага с кабинет, особено при хората от корпоративния сектор. Клиентите държат също на обособена кухня и достатъчно лично пространство за всеки член на семейството. Модерните жилища отворен тип поетапно се трансформират в такива с по-обособени площи”, допълва Весела Илиева.


Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив