29 Март 2024, 15:16 Днес (10) | Вчера (11)

AXIS Capital се отказа от застраховане на арктическите нефто-газови проекти

19 Януари 2021 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 19 януари 2021, 09:40

Коренните жители на Аляска и Канада се пребориха за Арктическото национално убежище за диви животни и растения

AXIS Capital Holdings Ltd. обяви, че няма да застрахова нефто-газовите проекти в Арктическото национално убежище за диви животни и растения и така става първият североамерикански застраховател, ангажиран с екологията под натиска на коренните жители на Аляска. По-рано и френските компании AXA SA и Swiss Re AG декларираха своя отказ, тъй като коренните племена в Аляска и Канада настояват пред инвеститорите, нефтените компании и застрахователите да оттеглят подкрепата си от сондажите в Арктика.
"Ние считаме, че рисковете, свързани с климата, са едни от най-сериозните, пред които светът е изправен днес, - пише Конрад Брукс, главен юрисконсулт и корпоративен секретар на AXIS Capital, в писмо до ръководния комитет на Gwich'in – представител на племената на Аляска и Канада. – Също така ние признаваме важността на Арктическото национално убежище за диви животни и растения както за вас и вашите семейства, така и за планетата."
AXIS се оказва както от застраховане, така и от инвестиционна подкрепа на проектите, свързани с проучването, добиването и транспортирането на нефт и газ от Арктика.
Миналата седмица администрацията на президента Доналд Тръмп обяви  обществена поръчка за правата на проучване в крайбрежната равнина по протежение на морето Бофорт и две нефтени компании подадоха заявки за участъка заедно с корпорацията за икономическо развитие на Аляска, която взе под наем територията за около $12 млн. Избраният президент Джо Байдън пое ангажимента да защитава региона.
Арктическото национално убежище за диви животни и растения е най-голямото сухоземно звено на Националната система за опазване на дивата природа в САЩ. Това е и един от последните непокътнати пейзажи в Америка. Намира се в североизточната част на Аляска и е организирано през 1960 година за да опази уникалните флора и фауна, както и чистотата и количеството на водата в Арктическия регион. Територията на убежището е обитавана от бели мечки, карибу и други редки диви животни. Крайбрежната равнина по протежение на Бофорт, обект на интерес от страна на нефтените компании, се счита за "биологичното сърце" на убежището и загубата на местообитания на голям брой животни, птици и риби ще повлияе върху цялата Арктическа зона на Аляска, както и върху световния климат.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив