19 Април 2024, 00:38 Днес (0) | Вчера (11)

Бизнесът губи безвъзмездни 300 млн. лева заради чиновници

16 Октомври 2012 09:11 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 16 октомври 2012, 09:16

Вместо да взимат субсидии за иновативни проекти, фирмите ще се редят на опашка за заеми

Правителството прави пореден опит да спаси от провал оперативната програма "Конкурентоспособност" (ОПК), в която са европейските средства за директно подпомагане на фирмите. Тъй като програмата продължава да тъне в бюрокрация и финансираните проекти са печално малко на брой, има опасност страната ни да загуби стотици милиони левове. За да не се наложи да връща неусвоени пари от ОПК, Министерството на икономиката ще използва позната вече схема - прехвърляне на ресурс към инициативата "Джереми". Новината бе съобщена в събота като нещо много положително.

Всъщност става дума за 300 млн. лева, които трябваше целево да подкрепят малките предприятия да въвеждат иновации. Интересът на бизнеса към схемата е много голям, но до момента са използвани едва 5% от ресурса й - главно заради неясните условия за финансиране и мудната администрация. Допълнителен проблем се оказа преминаването на управлението на оперативната програма от несправящата се Агенция за малки и средни предприятия към дирекция в Министерството на икономиката, която също засега не може да ускори темпото.

За да не се стигне до връщане на неизползвани пари в Брюксел, ресурсът за иновации ще бъде прехвърлен във фонд към "Джереми", откъдето през банки ще се отпускат заеми. Така европарите няма да стигат до фирмите с новаторски проекти, но пък ще се водят за усвоени в статистиките за еврофондовете и в отчетите за пред Брюксел.

Инициативата "Джереми", чиято подготовка отне години, предвижда създаването на 5 отделни фонда за финансиране на различни бизнеси - прохождащи, действащи, рискови и т.н. Засега реално работят само фондът за стартиращи фирми и Гаранционният, чрез който със 150 млн. лв. се осигуряват гаранции за малки фирми при кредитиране от 5 банки, избрани с конкурс - Уникредит Булбанк, Прокредит банк, Райфайзенбанк, ОББ и СИБАНК. Засега интересът не е особено голям - към началото на септември от гаранциите са се възползвали около 600 компании, които са изтеглили заеми за едва 68 млн. лева. С новия транш към инициативата "Джереми" се предвижда да бъдат отпускани евтини кредити. Към 300-та милиона от европейския бюджет банките ще добавят още толкова собствен ресурс. Банките ще начисляват пазарна лихва върху своя дял, а частта от ЕС ще бъде безлихвена, а и така общата цена на кредитирането ще е по-ниска.

Българската асоциация на консултантите по европрограми вече се обяви срещу преместването на парите за иновации. Експертите твърдят, че администрацията е провалила схемата - иновацията остарява бързо и има нужда от скоростно финансиране, а разглеждането на проектите се бавело над 1 г. Сега заради чиновниците иновативният бизнес ще загуби ценна безвъзмездна помощ и вместо това ще трябва да търси заеми. Превръщането на грантове в кредити може да стане опасна практика при европейските фондове, защото дава възможност неусвоени средства да се отчетат бързо като усвоени, но отдалечава реалната подкрепа за българските фирми, алармира БАКЕП.



ПУШИЛКА

Към октомври по "Конкурентоспособност" са използвани към 500 млн. лева, 28% от бюджета на европрограмата, гласи официалната статистика. Но всъщност 300 от 500-те милиона са първият транш към "Джереми". Фирмите, които реално могат да се похвалят с приключен и финансиран проект по ОПК, са едва 573. Въпреки това кабинетът отчита евросредствата, насочени към "Джереми", като усвоени и така изкуствено вдига успеваемостта на оперативната програма.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив