29 Март 2024, 16:42 Днес (11) | Вчера (11)

Бизнесът обвини НАП в тормоз на изрядни компании

10 Юли 2012 08:18 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2012, 09:29

Постъпленията от ДДС растат, защото данъчните са безсилни да установят некоректните фирми и наказват всички останали по веригата, предупреди БСК

 

Сериозни упреци към данъчната администрация за прилагането на закона за ДДС отправи Българската стопанска камара. Според камарата приходите от ДДС растат, но не заради по-голямо потребление, а заради неоснователното санкциониране и невъзстановяване на данъчен кредит на изрядни компании. Размерите на това явление стават епидемични и последиците могат да бъдат затваряне на предприятия и допълнителна загуба на работни места, предупреждават от БСК.

По данни на камарата издаваните от данъчните незаконосъобразни ревизионни актове по закона за ДДС стават все повече, като 50% от тях падат в съда. Според представители на различни браншове данъчните редовно злоупотребяват, като отказват възстановяване на ДДС с мотив "нереална сделка". Към такъв отказ често се пристъпва, когато данъчните не успеят да намерят на адрес доставчика по конкретната сделка и приемат сделката за нереална, като отказват възстановяване на ДДС на ревизираната компания.

Противоречиво според компаниите се прилага и правото на данъчните да отказват кредит за неправомерно начислен ДДС. "При тези неясни дефиниции в закона 90% от фактурите се оказват рискови. Няма счетоводител, който да може да е сигурен, че някой по веригата не е извършил нещо неправомерно и че няма да бъде санкциониран вместо него", коментира председателят на Асоциацията за правна защита на фирмите адвокат Симеон Ялъмов. Според него провалът на данъчните да изловят реалните нарушители води до многократни откази по веригата за възстановяване на ДДС.

Скандална според бизнеса е и практиката на съда да изисква фирмите сами да доказват, че сделките са реални при обжалване на ревизионните актове в съда. "Никъде не се прилага тази практика на виновен до доказване на противното. Доказателствата следва да са събрани от издаващия ревизионния акт", коментираха юристи.

 

Тези проблеми не са от вчера, но ескалираха в условията на криза, твърдят от БСК. "Нямаме конкретни данни за размера на тези неправомерно наложени санкции, но има косвени доказателства за тях. Няма как постъпленията от ДДС да растат при влошен търговски баланс и при спад на частното и инвестиционното потребление", коментира председателят на БСК Божидар Данев. От БСК настояват солидарната отговорност на всеки доставчик за невнесен от друг данък да отпадне, да започнат да се проследяват паричните потоци около "ненамерените на адрес" лица, да се дефинират детайлно условията за нереалност на сделката.

 

"Не приемаме тези упреци. Над 90% от ревизионните актове на НАП издържат в съда. Ненамирането на адрес не може да е самостоятелен мотив за отказ на кредит, а случаите на солидарна отговорност за 2011 г. са едва 20", коментираха от НАП.

 

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив