29 Март 2024, 04:25 Днес (0) | Вчера (11)

Бизнесът се спасява при лихварите

12 Декември 2012 08:35 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 декември 2012, 08:42

Фирми залагат лимузини срещу 100 бона

Огромната междуфирмена задлъжнялост и идващите празници са сериозно изпитание за фирмения и за семейния бюджет. И докато банките обръщат гръб на малките и средните фирми, бизнесът на заложните къщи процъфтява и те с радост предоставят пари в брой срещу залог. Много граждани също са принудени да дадат нещо като залог, за да могат да купят подаръци.
Заложните къщи взимат все по-малко техника като залог. Причината е, че тя трудно се продава, когато клиентът не успее да си я прибере обратно. "Повечето колеги отричат, но взимат за залог само злато, картини с документи, скъпи коли и антикварни стоки. Това са нещата, които лесно се продават в чужбина и така оказионите могат да си вземат парите", обясни шефът на заложна къща. Той разказа, че лихвата в повечето оказиони е над 4% на месец. "Вече никой не чака и час след като изтече срокът за плащане, една стока трудно може да бъде спасена, ако собственикът й закъснява с вноските. Още на същия ден тя заминава по каналите за пласиране в друг град или в чужбина", обясни още той. Напоследък от МВР са засилили проверките за заложени автомобили и недвижимо имущество, тъй като по закон е забранено имоти да се взимат като залог.
Бизнесът опря до лихварите. Предприемачи залагат джипове и лимузини срещу бързи пари, за да спасят фирмите си. Преди няколко години основните клиенти там бяха закъсали пенсионери и безработни. Сега обаче клиентите са шефове на компании, притиснати от кредитори. Заради отказа на банките да отпускат пари на проблемни фирми те са принудени да потърсят услугите на заложните къщи въпреки зверските лихви. Оставят скъпи коли или злато като залог, за да направят спешна сделка, за която са им нужни оборотни пари, обясни собственик на оказион в Перник. Най-често се оставят лимузини, които се пазят на специално наети за целта паркинги. За мерцедеси, аудита и БМВ-та лихварите броят между 50 и 100 бона.
Досега няма случай в града някой да не си е върнал сумата. Закъснения обаче има и лихварите търпеливо изчакват по месец-два, докато си получат обратно парите. Има и вариант да се плати единствено лихвата на залога и стоката да се презаложи. "Ако притиснем клиентите, ще ги загубим", обясняват от заложните къщи. Десетки фирми ползват услугите им, но нито една не го афишира. "Няма откъде да взема 60-70 бона за материали, ако получа поръчка от чужбина", обяснява един от клиентите, но свенливо се уговаря името му да не се обявява. Все още било срамно у нас да опреш до лихвари, твърди бизнесменът. Той има цех за мебели. Преди няколко месеца му поръчали от чужбина огромна заявка, която трябвало да се обезпечи с финанси за материали. Затова заложил служебния си мерцедес и джипа си. "Лихвите не са толкова големи, но таксите им са солени. Друг изход обаче няма. Жертваме половината от печалбата, но без тези заеми и толкова не можем да спечелим", разказва производителят. Него и колегите му ги спасява фактът, че парите се връщат бързо - за около месец-два, и периодът на олихвяването не е много дълъг.
Всяка заложна къща си има своите правила на работа. Принципът обаче е един - носите си телефона например и за него ви дават 100 лв. Ако седмичната лихва е 5%, след 7 дни може да си го получите обратно за 105 лв. Колкото по-бързо намерите парите, толкова по-малка лихва ще платите. При големите заеми като тези на фирмаджиите лихвата е по-ниска. Съществува обаче и т. нар. минимална лихва, която се начислява дори да върнете парите още същия ден. Задължително се сключва договор, в който са посочени условията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив