29 Март 2024, 07:27 Днес (0) | Вчера (11)

Бъркотията около пакетите за лечение стана пълна

10 Март 2016 08:50 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 март 2016, 08:53

Разделянето на пациентите не се отменя по същество, но след решението на КС настъпва хаос

Министър Петър Москов остана спокоен след решението на Конституционния съд, с което бе отменена ключовата част на здравната реформа - разделянето на болестите, платени от НЗОК, в основен и допълнителен пакет. Москов заяви, че министерството спешно ще поправи отхвърлената от съда наредба и заплащането ще продължи по стария начин, докато не се поправят и неясните текстове в Закона за здравното осигуряване.
От хаос до пълен блокаж на здравната система може да е резултатът от отменените от Конституционния съд текстове, с които се разделя пакетът, поет от здравната каса, на основен и допълнителен. Промяната е ключова за реформата на здравния министър Петър Москов. Във вторник обаче КС, сезиран от депутати от БСП и ДПС, отмени текста от Закона за здравното осигуряване, според който здравната каса плаща за лечение по основен и допълнителен пакет, които се определят с наредба на министъра на здравеопазването. Разпоредбата касае всяко лечение, покрито от касата, освен лекарствата за домашно лечение и медицинските изделия.

Засега КС не е публикувал официални мотиви за решението си. Според "Правен свят" обаче съдиите не смятат, че се нарушават правата на гражданите със самото разделяне на пакета, при което лечението на едни болести става приоритетно за сметка на други, а че текстът, с който се регламентира това, е напълно неясен. Това според КС е недопустимо. Според конституционните съдии критериите, по които се определя кое заболяване в кой пакет да влезе, трябва да са уредени в закона и въз основа на тях различните заболявания и лечението им да се разпишат подробно в наредба.

Текстовете позволяват на министъра непрекъснато да променя правилата, обясни конституционният съдия Румен Ненков пред БНР. "Видът на здравните пакети трябва да бъде определен в закона, а не чрез наредба. Това е единственото възражение на съда. Не ставаше ясно на базата на какви критерии става разделението на пакетите и какво следва от това. Това го научаваме от наредбата - че става дума за извършване на здравни дейности и на лечебни дейности в различно време. Най-напред тези, неотложните, които са, трябва веднага да се извършат, и другите, които могат да бъдат отложени до два месеца, но това трябва да бъде направено в закон, за да не може изпълнителната власт непрекъснато да променя правилата на играта", мотивира решението съдията.

Освен че поставя под въпрос един от основните моменти в реформата на Москов, решението ще доведе най-малкото до хаос. Според здравни юристи отмяната на текста и наредбата към него, с която се определят основният и допълнителният пакет, ще доведе до правен вакуум и касата няма да има законово основание да плаща за медицинска помощ, докато не се приеме нов текст в ЗЗО. Ако той се забави, болници и лекари могат да останат месец-два без пари, което неминуемо ще доведе и до затруднен достъп до лечение. Според други юристи обаче при решения за отмяна на законови текстове от КС в сила остава старата разпоредба, действала, преди да се приеме отмененият текст. Т.е. след като решението бъде публикувано в "Държавен вестник", автоматично ще се върне редът, според който НЗОК плаща по един-единствен основен пакет, определен със съответната наредба, която вече не съществува. Дори и да стане така, основният и допълнителният пакет трябваше да влязат в сила от 1 април. Не е сигурно обаче, че времето ще стигне за приемане на нова наредба за пакета и промени в Закона за здравното осигуряване. Т.е. към момента изобщо не е ясно кой пакет ще е в сила след 3 седмици и по какъв ред ще се лекуват пациентите.

Според Москов проблеми няма - нито за пациентите, нито за системата. "Остава в сила действието на старата наредба за основния пакет. В министерството ще се пренаписва наредбата за основния и допълнителния пакет в стария й вид, за да може системата да продължи да функционира по начина, по който е заложено в програмните документи на правителството за реформа в здравеопазването", увери той.

"Там, където текстовете не са достатъчно прецизни и са дали основания на съда да постанови това решение, ние, съобразявайки се с мотивите на съда, ще променим тези текстове и отново ще ги внесем като поправки в закона. Разделянето на пакета е и продължава да бъде нужната законова стъпка, за да се гарантира на българските граждани, че НЗОК ще заплаща пълноценно лечението им, без да има нужда те да доплащат. Т. е. да гарантира това, че ако вие сте здравноосигурен, навременно и безплатно ще получите нужния обем лечение независимо дали имате възможността да доплатите частта от лечението, което към този момент касата не плаща. Това е смисълът на разделянето на пакетите и от тази гледна точка той не е проблем, не е и предмет на решението на съда", каза Москов, с което окончателно даде да се разбере, че разделянето на пакетите остава.

Миналата седмица здравното министерство публикува за обществено обсъждане промяна именно на отменения от КС текст, преди още да е ясно официално какво ще се случи. Ще се разглежда вариантът, според който има "основен и допълнителен пакет дейности, осигурени от бюджета на НЗОК, гарантиращи на всеки здравноосигурен достъпно лечение в съответствие с развитието, тежестта и остротата на съответното заболяване". И тази формулировка обаче е далеч от решението на КС, защото не дава никакви ясни правила и критерии за определяне на двата пакета.

ГЕРБ обявиха, че за втори път ще подкрепят разделянето на пакетите. "Ние сме коректни коалиционни партньори и подкрепяме екипа на Министерството на здравеопазването", коментира шефът на здравната комисия в НС Даниела Дариткова. "НЗОК като основен солидарен осигурителен фонд не може да поема плащането на всички заболявания, усилията трябва да се концентрират върху социално значимите заболявания. Това може да бъде измерено със съответни критерии, това беше и насоката за промяната в закона", допълни тя.

РЕАКЦИИ

БСП и ДПС настояха Петър Москов незабавно да подаде оставка. "Москов да си събира чуковете и да се изнася", призова соцлидерът Михаил Миков. Той препоръча на негово място да дойде "друг човек и да прави това, което ГЕРБ трябва да прави в сферата на здравеопазването". "След като основните елементи от неговата реформа са отменени и след като Националният рамков договор няма да бъде подписан, самият министър също трябва да подаде оставка. Вече се видя, че предложените от него решения водят до нормативен хаос", обяви и членът на здравната комисия Хасан Адемов от ДПС.

"Ще има да почакат, убеден съм, че Москов знае какво прави и, естествено, че продължавам да го подкрепям", отвърна обаче премиерът Бойко Борисов.

Според съпредседателя на ПФ Валери Симеонов също няма причини Москов да се оттегли. "Пропуските би трябвало да се коригират, но не виждам заплаха за самата здравна реформа. Напротив, тя трябва да продължи, след като само за година бяха икономисани 500 млн. лева от бюджета на здравната каса, които бяха в преразход в началото на 2015 г.", каза Симеонов.

Вчера в кулоарите на НС се появи предположение, че Москов ще бъде изключен от ДСБ на предстоящата национална конференция в събота заради решението си да остане министър, след като партията реши да мине в опозиция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив