18 Април 2024, 20:24 Днес (11) | Вчера (11)

Данъчна полиция ще лови престъпници

12 Март 2016 08:49 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 март 2016, 08:50

КАТ И НАП проверяват собствениците на скъпи автомобили и техните фирми

Създаването на данъчна полиция предлага Министерството на финансите. Служители на Националната агенция за приходи (НАП) ще получат разследващи (дознателски) функции. По този начин събраните от тях материали по време на ревизии и проверки директно ще може да се използват в съда в наказателни производства за ощетяване на хазната в големи размери, за което в закона е предвиден затвор. Идеята е да се създаде специално звено в НАП от данъчни инспектори, което може да образува дознания и арести по отношение на лица, подозирани в данъчни престъпления, каза министърът на финансите Владислав Горанов в интервю за в. "Капитал". От средата на 2015 г. депутатите дадоха подобни права на митничарите и те вече могат да извършват оперативно-издирвателна дейност и да разследват престъпления, свързани с приходите от акцизи и ДДС при внос.
"Доста сме напреднали с концепцията за даване на дознателски функции на служители на НАП по аналог на това, което беше направено в митниците", обясни министър Горанов. По неговите думи идеята е подкрепена от премиера Бойко Борисов. "Това е стара концепция, за която срещнах разбиране, и мисля, че този път ще бъде доведена до успешен край. Има разбиране в рамките на правителството и партиите, които го подкрепят", каза Горанов. Целта на промените е процесът по наказателно преследване за данъчни престъпления да се ускори и да бъде по-ефективен. "В момента процесът е сложен. Когато се установи нарушение, данъчните предоставят информацията на икономическа полиция. При прехвърлянето обаче често информацията някъде се къса, а това се случва при 2/3 от случаите", обясни Горанов. Освен това материята е сложна за служителите на МВР. Идеята за създаване на данъчна полиция е от много години. Подобни звена има в редица развити страни. Като данъчните полицаи обикновено имат и право да носят оръжие, да задържат и обискират хора и имоти, за които има данни, че участват в схеми за укриване на данъци. В момента при акциите на данъчните често се налага да искат подкрепа от страна на МВР.
Заедно с МВР е изработен механизъм, по който хората със скъпи автомобили да бъдат проверявани автоматично от данъчните, каза още министърът на финансите. В НАП и сега получават информация за регистрациите в КАТ на скъпи автомобили с цена над 100-150 хил. лв. И данъчните проверяват дали тези скъпи коли съответстват на официалните доходи на новите им собственици. "Хората, за които има подозрение, че стандартът им на живот е много над средния, автоматично ще бъдат проверявани дали доходите им отговарят", каза Горанов. Той допълни, че когато служителите на КАТ например спрат много скъп автомобил за проверка, те ще пращат данните и до НАП. Впоследствие ще се прави проверка на собственика и на свързаните с него фирми. Тази акция е по повод конвоите от скъпи автомобили по улиците и случая с пребитите хора на Околовръстното шосе на София.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив