28 Март 2024, 17:42 Днес (11) | Вчера (12)

Договори за 15 млрд. лв. предизвикаха спешни рокади на висши чиновници

11 Юли 2014 09:20 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 11 юли 2014, 09:22

Спасяването на парите по земеделската и екологичната европрограма стана почти безнадеждно

Само за ден няколко висши чиновници, управляващи ключови структури, бяха мълниеносно сменени без или със странни обяснения. Кадровите рокади са пряк резултат от сблъсъка на интересите на БСП и ДПС, които се изостриха след евроизборите на 25 май, а бързането е заради изтичащия мандат на правителството и парламента. 

Най-богатата разплащателна агенция - фонд "Земеделие", от вчера има и.д. изпълнителен директор в лицето на зам.-министър Явор Гечев. Досегашният директор Мирослав Николов и една от заместничките му Виолета Александрова бяха отстранени след няколко седмична позиционна война със земеделския министър Димитър Греков. Вчера най-сетне Управителният съвет на фонда е гласувал разпределението на държавните помощи за ваксини за животните, както и за съсипаните от природни бедствия земеделски площи.

 Разпределени са 19.9 млн. лв. държавна помощ. Часове преди да стане ясно това, животновъди, ветеринари и тютюнопроизводители обявиха, че организират масови протести срещу блокираната работа на фонда. Във фонда от година залежават около 900 проекта. Заради липса на сертифициращ орган вече разплатени близо 2 милиарда лева са под заплаха да ни бъдат отрязани от Брюксел. Ако работата по проектите за развитие на селските райони продължи да се бави, те няма да могат да бъдат завършени през следващата година и парите за тях също ще бъдат загубени. Има опасност и за неразплатени пари от 2012 г. 

Още по-голям е хаосът при оперативна програма "Околна среда", по която ЕК вече ни спря парите. От 27 юни до вчера и.д. директорът на програмата е сменен три пъти със заповед на предложения от ДПС нов екоминистър Станислав Анастасов. Най-напред е уволнен Спиридон Александров. 

Назначената на негово място Яна Георгиева се задържала на поста само ден, тъй като е била подложена на силен натиск да сключи договори за рекламни и медийни агенции, близки до БСП и ДПС, съобщи "Медиапул". Тя отказала, за което е била сменена с Мариан Герганов. В момента тече вътрешен конкурс за избор на титуляр за ръководител на оперативната програма. В края на ноември миналата година Еврокомисията спря разплащания по програмата за близо 3 милиарда лева заради нарушения. При това положение спасяването на парите е почти безнадеждно.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Иван Йончев вчера внезапно излезе в дълъг болничен. На негово място за и.д. бе назначен Жаклен Коен, който почти няма управленски опит в енергетиката. Досегашната професионална биография на 57-годишния Коен е свързана с фирми, близки до ДПС. Неофициалната причина за напускането на Йончев е отказът му да подпише споразумение за създаване на акционерно дружество между БЕХ и "Уестингхаус" за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Изграждането на блока ще струва 4.9 млрд. долара. 

"Уестингхаус" ще осигури финансиране в размер на 30% от стойността на проекта и ще съдейства за осигуряване на останалите средства от американската Ексимбанк и Японската банка за международно сътрудничество. "Проектът на споразумение за изграждане на нова ядрена мощност - VII блок на АЕЦ "Козлодуй", е преминал съответните корпоративни процедури в АЕЦ "Козлодуй - Нови мощности", АЕЦ "Козлодуй" и БЕХ и се очаква утвърждаване от страна на принципала", съобщи вчера Йончев, напускайки БЕХ. Очакваше се споразумението да бъде подписано още в края на юни, но до вчера това не беше факт.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив