25 Април 2024, 13:20 Днес (8) | Вчера (12)

Доктори отказват да работят с НЗОК

23 Март 2016 08:57 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 март 2016, 08:59

Лекарският съюз свиква спешно националния си съвет

Лекари предупреждават, че няма да работят повече с Националната здравноосигурителна каса. Това съобщи заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова по време на форум за състоянието на българското здравеопазване, който се проведе в София. Д-р Павлова поясни, че това е заради постоянно налаганите промени и рестрикции от страна на осигурителната институция. Тя обяви, че съсловната организация ще обжалва пред съда решението на касата за служебния рамков договор.

Националният съвет на БЛС се събира извънредно на 25 март, за да реши как точно да процедира по-нататък след въвеждането му. Не е изключено да се вземе решение колегите да не подписват и индивидуални договори с нея, коментира за Агенция "Монитор” председателят на съюза д-р Венцислав Грозев.

Недоволство от колегията ще има, ако нещата бъдат наложени по този начин, по който се подготвят, коментира още д-р Павлова и призова пациентите да подкрепят лекарите. В служебния рамков договор са удовлетворени исканията за повече пари за извънболничната и болничната помощ, но отново е заложен пръстовият идентификатор, срещу който се обявява лекарското съсловие.

По думите й, основният проблем е четата промяна на правилата за работа от страна на касата, от което няма и достатъчно специалисти, които работят с нея. Като пример, тя посочи детските хирурзи, които са едва 20 за цялата страна, а детският психиатър е само един. Остър дефицит в момента на джипита се чувства във Видинско и Разградско, намаляват и неонатолозите. Това се дължи на факта, че 90 на сто от завършващите лекари заминават зад граница, а съсловието тук остарява. 51 години е средната възраст на практикуващите доктори в страната.

524 млади медици са си извадили удостоверения за признаване на дипломите им за работа в чужбина през миналата година, каза д-р Галинка Павлова.

Според БЛС държавата трябва да разработи политика за осигуряване на кадри, както и за здравеопазването да се отделят не 4 на сто, а 7-8 на сто от Брутния вътрешен продукт.

Като мярка срещу източване на НЗОК и подобряване на здравната помощ проф. Петко Салчев от Националния център по обществено здраве и анализи предложи създаване на отделен закон за болниците. Той припомни, че през миналата година са били хоспитализирани 2 млн. българи, което е пик в историята на здравеопазването ни.
 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив