20 Април 2024, 02:24 Днес (0) | Вчера (10)

Енергийният холдинг си направи фирма за изкупуване на закъсали компании

06 Февруари 2014 08:55 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 6 февруари 2014, 09:07

Депутат допусна държавата да вземе по-голям дял от ЕРП-тата

Българският енергиен холдинг (БЕХ) е основал ново свое дружество - "Енергийна инвестиционна компания" ЕАД, с капитал от 50 хиляди лева, става ясно от данни в Търговския регистър. Това е станало още в края на ноември миналата година. Буквално в същите дни министърът на икономиката обяви, че държавата е готова да помага на закъсалото финансово дружество "Ремотекс" - Раднево. След това бе взето решение да се преговаря за неговото изкупуване чрез БЕХ. Отново през енергийния холдинг се предвижда държавата да придобие и отдавна неработещото "Химко" - Враца.

На въпрос на "Сега" дали новото дружеството е създадено именно с цел да купи двете предприятия, от икономическото министерство не отговориха конкретно. Оттам обясниха единствено, че дружеството ще има инвестиционна и консултантска дейност и ще управлява активи.

Неотдавна БЕХ създаде и дъщерно дружество с предмет на дейност "организиране на борсов пазар за търговия с ток, газ, въглища, емисии и зелени сертификати". Фирмата "Българска независима енергийна борса" е регистрирана в Търговския регистър в началото на януари също с капитал от 50 хиляди лева. Целта е новото държавно дружество да стане оператор на енергийната борса, която трябва да се създаде с цел да се либерализира пазара на ток. БЕХ е собственик на "Мини Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ЕСО, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел".

На проведено на 22 януари заседание е взето решение новата инвестиционна компания да се управлява от Илия Иванов като изпълнителен директор, Момчил Ванов като председател на съвета на директорите и Делчо Христозов като член на съвета на директорите. В разстояние на около година през 2012 и 2013 г. Илия Иванов бе член на управата и председател на съвета на директорите на "Булгаргаз". Делчо Христозов е и член на управителния съвет на Пенсионно осигурително дружество "Алианц".

От Министерството на икономиката и енергетиката вчера заявиха пред "Сега", че вече се прави анализ на състоянието на "Химко". За пускането наново на част от неговите мощности ще са нужни около 50 милиона лева. Водят се и преговори за купуването от страна на държавата на "Ремотекс". Сегашните собственици на фирмата, която работи основно с държавните мини "Марица-изток" обаче искат прекалено висока цена - около 85 милиона лева. Затова БЕХ обяви обществена поръчка за избор на оценител на дружеството. Процедурата още не е завършила, а бъдещата оценка ще се използва като отправна точка в преговорите със собствениците.


ОЩЕ ДЪРЖАВА

"Моментът е подходящ да се помисли и да се работи за участието на държавата с голям дял в ЕРП-тата, но по пазарните функции и по пазарния път. Не казвам, че БСП ще национализира, не казвам, че ще приватизира, просто разсъждавам". Това каза вчера депутатът от "Коалиция за България" Явор Куюмджиев на заседание на парламентарната комисия по енергетика. Депутатите обсъждаха проекта на Волен Сидеров за преобразуване на ЕРП-тата в дружества с преобладаващо държано участие. В крайна сметка комисията реши да не внася законопроекта в пленарната зала. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров досега ЕРП-тата не са инвестирали нищо в България, а само за година изнасяли по 3.8 млрд. лв. Бившият икономически министър Делян Добрев пък заяви, че дейността на дружествата и сега е регулирана от държавата чрез ДКЕВР. "Ако виждаме някакъв проблем в тях, трябва да проверим дали ДКЕВР си върши работата. Не подкрепям идеята да се наливат държавни пари в ЕРП-та или в предприятия като "Химко" и "Ремотекс", допълни Добрев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив