28 Март 2024, 19:30 Днес (11) | Вчера (12)

Закопчаха брокери, пращали сигнали за фалиращи трезори

30 Юни 2014 08:51 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 юни 2014, 08:53

В имейлите плашели хората със срив на валутния борд

Двама финансови брокери, които са разпращали SOS сигнали за фалиращи банки като инвестиционни съвети към фирми и граждани, бяха задържани вчера. Закопчаните са част от група лица, организирали безпрецедентната криминална атака срещу ПИБ миналата седмица. Освен борсовите посредници в ареста от началото на акцията на ДАНС бяха прибрани още петима души.

Двамата брокери бяха закопчани последни към 15,30 часа вчера. От ДАНС съобщиха, че един от арестуваните е лицензиран инвестиционен посредник. Той е изградил мрежа от свързани фирми за маркетингови услуги, чрез която на 26-27 юни 2014 г. разпратил на стотици фирми и граждани съобщения, озаглавени "Информационен бюлетин относно рисковете за депозити в български банки”. В писмата пишело, че КТБ не е единствената банка, която има затруднения, а държавата нямало как да помогне, ако някой от трезорите тръгне да фалира. Брокерът е изброил още няколко български банки, който според него имали сериозни проблеми, но без да дава обяснения
как е стигнал до тези изводи. Освен това арестуваните обяснявали, че предстои срив на валутния борд у нас, който ще повлече депозитите на хората. "Във връзка с тези факти разполагаме с изгодно предложение как може да предпазите вашите средства”, пишело в края на "информационния бюлетин”. След ареста на брокерите спецченгета са направили обиски в офис, който мъжете държали в София. Оттам са иззети всички компютри, от които се предполага, че са пращани мейлите.

По-рано вчера, пак в София, бяха задържани други трима души, също участвали в атаката срещу ПИБ. Трезорът
беше ударен чрез вълна от съобщения и мейли до по-големите клиенти на трезора, разпратени още в четвъртък. Това предизвика струпването на опашки от вложители пред клоновете на банката. Заради породената от съобщенията паника трезорът беше принуден да изплати 800 млн. лв. в рамките на само половин ден. Въпреки огромната сума от банката посочиха, че разполагат с достатъчно ликвидност, за да удържат на "безпрецедентната криминално организирана атака от слухове”, и обещаха офисите им да продължат с нормалната си дейност в понеделник.

Тримата звънели на "граждани в цялата страна и разпространявали невярна информация, уронваща престижа на търговски банки и дестабилизираща банковата система”. По данни на ДАНС тримата арестувани имат пряка връзка със закопчаните по-късно брокери.

Хайка за статисти, бунили опашките пред ПИБ

Масирана полицейска операция за поставени лица, редили се на опашки пред ПИБ, за да всяват паника, беше проведена вчера в цялата страна. Акцията е под ръководството на ДАНС и прокуратурата. Целта на хайката е да се заловят десетки лица, които са получили пари, за да се включат в атаките срещу трезора, като организират огромни опашки пред клоновете й.

Службите за сигурност получили информация, че голяма част от хората, които бяха снимани да се редят пред ПИБ, са всъщност платени статисти, наемани от герои от кримиконтингента в четвъртък и петък. Те уговаряли случайни минувачи срещу съответната сума да застанат пред първия клон на банката и да обясняват на висок глас, че възнамеряват да си изтеглят вложенията. Повечето от наемниците дори не били клиенти на трезора, затова, като влезели в офиса, започвали да разпитват как могат да си открият депозит или да изтеглят кредит. Разговорът продължавал над 20 минути, като целта била да се блокира нормалният ход на работа в клоновете, така че отвън да започнат да се струпват повече хора. Според информация на разследващите статистите играели ролята си в няколко различни клона на ПИБ. Службите разполагат със записи от охранителните камери пред клоновете на банките, на които се виждат лицата на участващите в опашките хора. Всички кадри, заснети от камерите на ПИБ, са били предоставени на разследващите. Иззети са и записи от уличното видеонаблюдение, както и такива, заснети от камери на съседни обекти. Предстои тези клипове да бъдат сканирани със специален софтуер за лицево разпознаване, който да прихване лицата на статистите и така да засече на колко опашки са се нареждали те.

Според информация на агенция БГНЕС в акцията са участвали и два сайта. Първоначалните данни на службите са, че зад атаката стои ядро от близо 50 човека, които организирали разпращането на "предупредителните” SMS-и или имейли, както и в разпространяването на слуховете в мрежата.

Стотици сигнали на горещия телефон

На горещата линия на ДАНС са получени стотици сигнали само за 24 часа. Само за ден на горещата линия на ДАНС са подадени стотици сигнали от граждани. Целта е да се събере максимално бързо допълнителна информация за лица, които се опитват да всяват паника във вложителите. Сигналите се приемат на тел. 8662211 и на тел. 8147095, както и на имейл press@dans.bg, съобщиха от родното ФБР.

Анонимен сигнал срещу лидера на ГЕРБ е бил подаден на горещата телефонна линия. Това съобщи вчера агенция БГНЕС. Най-вероятно сигналът е свързан с медийните му изяви от последните дни.

Пуснаха с предупреждение Чикагото от килията

Задържаният заради хакерската атака срещу ПИБ Венцислав Ангелов – Чикагото бе пуснат от килията вчера след изтичане на 24-часовия му престой в русенския арест.

45-годишният мъж излезе към 16,15 часа без лаптопа, който носеше със себе си предния ден, докато спецполицаи го водеха към сградата на полицията.

"Оставил съм и преносимия си компютър, и мобилния си телефон, за да се проследи, че нямам нищо общо с онези 50 души, за които се говори, че всяват паника с цел дестабилизиране на банковата система”, каза пред журналисти Чикагото. Той допълни, че е пуснат на свобода, след като е подписал предупредителен протокол, че няма да прави публикации в интернет, които да всяват смут и паника в обществото. На фейсбук страницата на Ангелов са публикувани десетки съобщения за предстоящ срив на трезорите у нас и падането на валутния борд. Във видео, пуснато на 22 юни, русенецът е публикувал информация, съдържаща злонамерена атака срещу голяма българска банка. Именно заради този клип Чикагото бил задържан, обясни той пред журналисти вчера.

"Правех салата на 14-годишния си син Винченцо, когато на вратата се позвъни. Видях двама полицаи в пълно бойно снаряжение. Позволиха ми все пак да сипя обяда на детето”, разказа Ангелов.

Венци Чикагото е бивш милиционер, участвал във възродителния процес. Той е лежал в затвора за участие в мрежа за наркотрафик. Чикагото бе сред идеолозите на Национално движение "Свобода”. Двигателите там бяха синът му Йордан Бонев и Бисер Миланов. С течение на времето обаче двамата се скараха. Петното пък в момента е в ареста, след като заплашва протестираща и журналист до парламента. Срещу Венцислав Ангелов-Чикагото в Русенския окръжен съд тече дело за международен трафик на наркотици.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив