20 Април 2024, 08:39 Днес (0) | Вчера (10)

Иде нов мор по животните

27 Август 2014 08:14 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 27 август 2014, 08:17

Опасната инфекция е засечена в Сърбия, Гърция и Турция

Всеки момент в страната може да бъде регистрирана инфекция от вируса "Шмаленберг”, който вече е достигнал границите ни със Сърбия и е засечен  в Гърция и Турция. Това става ясно от доклад на Центъра за оценка на риска към агенцията за безопасност на храните, с който "Монитор” разполага. Болестта засяга говеда, овце, кози и диви животни и също като син език се разпространява от кръвосмучещи насекоми, известни у нас като мокреци. Досега инфекцията е регистрирана в 25 европейски страни. Тя е засечена във  всички държави в Западна Европа,
включително в Австрия, Хърватия, Чехия, Естония, Ирландия, Латвия, Норвегия, Полша, Словения, Русия и Казахстан.

За да сме наясно с разпространението на болестта, е необходимо животните, които се изследват за син език, да се тестват едновременно и за шмаленберг.  "Необходимо е да се закупят тестове и да започне да се изследват животните в  Северозападна България. Става дума за областите, които граничат със Сърбия и по границата с Гърция”, каза за "Монитор” проф. Бойко Ликов, директор на Центъра за оценка на риска, който е автор на непубликувания все още доклад.

По думите му първи с инфекцията може да се сблъскат стопаните от Видин, Монтана, Враца. Само тези области, както и Перник и Плевен засега не са засегнати от син език.

Ветеринари коментират, че при сегашното бързо разпространение на болестта, постоянните валежи, които създават условия за размножаване на мокреците, както и общият начин на предаване на двата вируса
има опасност за смесване на двете инфекции у нас.

Вирусът шмаленберг, който може да стане поредният бич за българските животновъди, тръгва от Германия. През ноември 2011 г. учените от института "Фридрих-Льофер” го изолират от болно говедо, а по-късно разработват лабораторен метод за неговото установяване и го предоставят на институти в Белгия, Франция, Великобритания, Холандия, Италия и Швейцария. Оказало се, че вирусът принадлежи към т.нар. група Orthobunya. Това са широкоразпространени вируси при говедата в Азия, Океания, Австралия, Африка и Близкия изток (най-вече в Израел). 

Вирусът, който заразява преживни животни, не представлява опасност за хората, а симптомите са едва забележими. Болестта може да се установи само по лабораторен начин. стопаните не могат да разберат, че имат този проблем, преди да започне родилна кампания. "Първоначално вирусът е причинявал голяма смъртност, но постепенно смъртните случаи са намалели и почти изчезнали”, уточни проф. Ликов. Болестта предизвиква болести и уродства на младите животни.

Причинява и намаляване на продукцията

Инфекцията обаче не е по-малко значима от синия език. проблемът е, че трябва да се установи навреме проникване на вируса и да се разграничи ясно от синия език.

Още през май тази година Европейската агенция по безопасност на храните EFSA публикува доклад за ситуацията в общността, според който в България има сериозни предпоставки за разпространяването на вирусите, причиняващи болестта син език и инфекцията шмаленберг. Справка на "Монитор” показа, че  имаме подготвен специалист за осъществяването на контрол, но не и тестове за откриване на болестта.

Заразата плъзна и в 4 варненски села

Заразата син език плъзна и в 4 села във Варненска област. Това съобщи вчера д-р Даниел Денев, началник отдел "Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните в черноморския град.

Починалите болни животни от началото на заразата досега са над 20. Първите постъпили сигнали бяха в края на юли от потопеното от наводненията село Долище, община Аксаково. След него бяха потвърдени случаи на заболяването и в село Доброглед от същата община и селата Лапушна и Медовец от община Дългопол.

"Протоколите с положителни резултати са от 4 животновъдни стопанства”, уточни д-р Денев. По данни на областната дирекция, има съмнения и за заразени говеда, но към момента се очакват резултатите от изследванията им. Ветеринарните медици са на терен всеки ден и извършват прегледи по всички стопанства в района. С техника на ведомството е извършена дезинфекция на всички места, попаднали в съмнителните зони още в самото начало на заразата. Обработени са целите населени места и всеки ферми, в които се отглеждат преживни животни. Въпреки това, поради климатичните условия - влага и вятър, ограничаването на заболяването е силно затруднено.

70 глави добитък умрели в Шуменско

170 овце са умрели до момента от син език на територията на Шуменска област, обявиха от ОДБХ в Шумен. В областта огнищата са 5 и засягат четири общини - Върбица, Смядово, Шумен и Каспичан. От дирекцията са взели 168 проби от овце, 37 от говеда и 40 от кози. Вече са получени 28 положителни резултата при овцете и 4 отрицателни, останалите тепърва се чакат. Заразените животни са отглеждани в 14 животновъдни обекта, уточниха още от ОДБХ.

3 овце на ден се тръшкат  в Пловдивско

Средно по 3 овце на ден умират от син език в Пловдивско. Това съобщават от регионалната дирекция на БАБХ в Пловдив. Шест от животните са в огнището в Калофер, а останалите - от други съмнителни райони. Резултатите от взетите кръвни проби от животни все още не са готови. Те се изпращат в столицата, където установяват наличието на болестта при чифтокопитните. Според специалистите заразата ще отшуми със захлаждането на времето. Пръскането на огнищата на комари в оборите и влажните места край тях също оказват влияние.

3 огнища пламнаха и в Благоевградско

3 огнища на болестта син език са обявени и на територията на област Благоевград - в населените места Сатовча, Катунци и Симитли. От болестта вече са засегнати 83 животновъдни обекта, а умрелите животни са над 100. Изпратени са за изследване допълнително кръвни проби от още 30 населени места, предимно от общините Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово, Гърмен, Петрич, Сандански и Кресна. Резултатите се очакват в началото на следващата седмица.Със заповед на областния управител Димитър Димитров преди няколко дни бе свикана епизоотична комисия, на която бяха взети мерки за предотвратяване разпространението на болестта.

Предупреждават за тигров комар

Азиатски тигрови комари има и във Варненско. Регионалната здравна инспекция определи горещите точки за появата им и разпореди превантивни мерки. Наличието на азиатски тигров комар у нас бе регистрирано за първи път в Бургас миналата седмица. Тигрови комари вече има и в Пловдив, съобщиха от местната регионална здравна служба.

Местата, където най-често се среща този вид комари, са контейнери и терминали, складове с употребявани автомобилни гуми (основно внос от чужбина), складове и центрове за търговия с вносен посадъчен материал и декоративни цветя, граничните контролно-пропусквателни пунктове. Чрез писма до кметовете, от Здравната инспекция препоръчва провеждане на дезинсекция на посочените места.

При проверки на биотопите от регион Варна са открити ларви от Родове Culex и Anopheles, вторият от които е преносител на маларията.

Невиждано нашествие на комари споходи и Димитровград това лято. Заради наплива на кръвосмучещите димитровградчани ги е страх да слагат къси дрехи. Други пък избягват да излизат от къщи за ужас на заведенията в града. Оттам се оплакват от драстично паднали обороти. Опитът обаче показва, че никой не може да остане на открито повече от половин час, без да рискува десетки нахапвания. Стига се до абсурди клиенти да оставят недопитите си питиета, за да се спасяват от жужащата напаст. В опит да спасят клиентелата си някои собственици са се снабдили с индивидуални пръскачки и препарати и правят локално пръскане. Предварително се извиняват на посетителите - препаратът е безвреден за хора, но малко понамирисва. Ефект има, друг е въпросът, че много клиенти не го дочакват.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив