13 Май 2024, 19:07 Днес (12) | Вчера (0)

Икономически Фейсбук ще помага на бизнеса

25 Март 2016 09:04 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 март 2016, 09:05

Агенцията за малки и средни предприятия тръгва от фирма на фирма

"Икономически Фейсбук" за малки и средни предприятия ще заработи до една година. Това съобщи шефът на Агенцията за малки и средни предприятия Мариета Захариева на дискусия по време на изложението "Стройко" в НДК. Тя бе организирана от в. "Стандарт" в партньорство с ведомството. Нововъведението ще е онлайн платформа, чрез която бизнесът ще може в реално време да следи за заявен инвеститорски интерес и да прави контакт с потенциални контрагенти. "Идеята е, когато има правителствени и бизнес делегации в чужбина, още на момента малките и средните предприятия в България да научават за всички възможности за конкретни партньорства", обясни Мариета Захариева. Достъп до платформата ще имат фирми, които са вписани в регистъра на агенцията, който също предстои да се направи. Целта е така да се гарантира, че насреща са фирми, които са добри платци и държавата застава зад тях. В момента се разработва функционалното задание на проекта за бъдещия "икономически Фейсбук", като ще се търси финансиране от ОП "Иновации и конкурентоспособност". Чрез платформата Министерството на икономиката и Агенцията за малките и средните предприятия ще подават информация също така за пазарите и възможностите за финансиране.
Агенцията работи активно и за развиване на регионална мрежа от консултанти, съобщи Захариева. Вече има работещи звена в Бургас, Варна, Пловдив, Враца, Русе и Стара Загора. Изграждат се и бизнес центрове в няколко града - Русе, Враца, Видин, Хасково, Пловдив. Отделно в централата на агенцията има специална дирекция с т.нар. комуникатори по отделни отрасли, чиято задача е да посещават на място предприемачите, за да ги запознават с различните възможности за подкрепа. Всичко това ще ни помогне да изработим картата на малките и средните фирми в България, заяви Захариева.
От тази година агенцията е започнала да финансира участието на малки и средни фирми и за изложения у нас, а не само в чужбина. По този начин десетки фирми се представят на "Стройко", а следващото изложение е "Светът на мебелите" през април. В същото време от изложителите и у нас, и в чужбина, вече се изисква да осигурят 20% от разходите за участие. Целта е така да бъдат включени действително мотивирани да излязат на нови пазари фирми.
Над 1300 малки и средни компании са били подпомогнати през последните три години да се представят на изложения в чужбина и в търговски мисии.
Мила Кисьова

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 13 Май 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8144
GBP 2.4796 2.4887 2.2727
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив