29 Март 2024, 08:53 Днес (0) | Вчера (11)

Истерия - военни и полицаи се пенсионират спешно

01 Октомври 2014 09:02 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 октомври 2014, 09:03

Работещите в силовите министерства заплашиха със стачка

Военни и полицаи масово се стягат да излязат в пенсия до края на годината, защото служебното правителство планира да се въведе пенсионна възраст за служителите от силовите министерства от догодина. "От една-две седмици основно работещи в системата на МВР, МО и ДАНС идват за съвети”, обяснява столичен пенсионен консултант. Интересът на работещите в силовите ведомства към спирането на работа е от началото на годината, след като пенсионната възраст за тях беше премахната. Така през 2014 г. работещите под пагон трябва да имат само 27 г. осигурителен стаж, 18 от които в системата.

За първото полугодие на годината работа са спрели 1409 работещи от МВР, МО и ДАНС, което е с 28,7% повече спрямо същия период на 2013 г. "След предложението за въвеждане на възраст всички, придобили право на пенсия, бързат да излязат в трудов отдих до края на годината”, уточни още пенсионният консултант. От началото на годината експертът е съветвал най-много полицаи, пожелали да прекъснат работа.

В отговор на предложението на служебното правителство за въвеждане на изискване за възраст от МВР синдикатите заплашиха с протести и блокада на Ларгото. Към служителите на реда щели да се присъединят пожарникари, военни и надзиратели от затворите. Ефективните действия ще започнат в момента, в който следващото правителство вземе решение за въвеждане на пенсионна възраст, уверяват от синдиката. "Ако решението бъде взето, аз и още служители ще напуснем системата, заяви пред "Монитор” зам.-председателят на МВР синдиката Борислав Мазнев. Пенсионната възраст за служителите на силовите министерства беше въведена от ГЕРБ и отменена от кабинета "Орешарски” през тази година. Аргументът на социалния министър Йордан Христосков за връщането на изискуема възраст за военните и полицаите е, че сега те спират работа, преди да са навършили 50 г.

"Пенсионирах се от армията на 46 г. и вече 2 г. работя като детска учителка. За тези 2 г. труд ще мога да увелича пенсията си с около 30 лв., обяснява една от клиентките на пенсионния консултант. Практиката му показва, че именно бившите служители под пагон най-често прибягват до възможността да увеличат пенсията с труд след работа или като продължават да работят, но без да излизат в заслужена почивка.

Според Кодекса за социално осигуряване българите, които продължават да работят, въпреки че са навършили нужните години и стаж за пенсия, могат да увеличат сумата си за старини с около 10%.

"Тази година сред най-желаещите да се пенсионират бяха и служителите първа и втора категория труд”, казват още консултантите. Причината за огромния интерес е, че ако следващото правителство не вземе ново решение, пенсионната възраст ще се увеличи с 4 месеца от началото на следващата година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив