29 Март 2024, 02:24 Днес (0) | Вчера (11)

Кабинетът приема идеята за сливане на НАП и митниците

06 Юни 2014 09:01 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 6 юни 2014, 09:04

Прокарването на подобен проект в настоящата политическа ситуация със сигурност ще бъде трудно, предупреждават експерти

Кабинетът малко неочаквано се зае с идеята за сливане на НАП и митниците от стар доклад на Световната банка.
Лансираната от лидера на ДПС Лютви Местан идея за сливане на НАП и агенция "Митници" е консултирана с правителството, което я подкрепя. По предложението вече се готвят законодателни промени. Това се разбра от коментари на депутати след вчерашното заседание на бюджетната комисия в НС.

"Това е много добро предложение за реформа с оглед подобряване на събираемостта", коментира финансовият министър Петър Чобанов. Според него обаче подобна структурна промяна изисква сериозна техническа подготовка и следва да се реализира на етапи. "Може да се започне със засилване на координацията между двете приходни агенции с евентуално създаване на междинен орган за координация", заяви Чобанов. Той уточни, че ще са необходими поредица от законодателни промени.

По тях вече се работи, коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС. Той припомни, че идеята за сливане на приходните агенции не е нова, а фигурира като препоръка на Световната банка в проекта за реформа на приходната администрация в България, довел до прехвърлянето на осигуровките към НАП. Според доклад на банката от 2009 г. международният опит в тази посока е смесен, като трябва да се внимава НАП да не бъде натоварена с несвойствени дейности. Затова се препоръчва правителството да обсъди прехвърлянето само на акцизите.

"Това е неработещо решение. Между НАП и митниците има огромни разлики - и в информационните им системи, и в начина, по който работят - митниците работят на моменти и на границата, НАП събира данъци и осигуровки по съвсем различен ред. Двете институции имат коренно различна култура", коментира депутатът от БСП Георги Кадиев. Прокарването на подобен проект в настоящата политическа ситуация със сигурност ще бъде трудно, предупреждават експерти.

БЮДЖЕТ

С оглед на задаващите се предсрочни избори и въпросът докога е важно да има действащ парламент финансовият министър Петър Чобанов вчера за пореден път увери, че не вярва да се наложи актуализация на бюджет 2014. Депутати от управляващите партии коментираха, че за това трябва да се изчакат поне данните за полугодието. Според Чобанов втората част на годината ще е по-добра за приходите, а има буфери и в разходната част на бюджета. Чобанов не вижда повод за притеснение и за предстоящата емисия на външен дълг на международните пазари.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив