25 Април 2024, 03:44 Днес (0) | Вчера (12)

Лошите пътища и корупцията препъват германския бизнес у нас

12 Април 2013 09:03 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 12 април 2013, 09:04

65% от немските предприемачи не са доволни от българската бюрокрация

За 20 години от създаването на първото представителство на германската икономика в България търговията между двете страни е нараснала от 756 млн. евро през 1993 г. до рекордните 4.8 млрд. евро през 2012 г., отчетоха вчера от камарата.
Съмнителни обществени поръчки, зле работеща съдебна система и лоши пътища са трите фактора, който тормозят най-много фирмите с германско участие у нас. Наред с това недостигът на добре подготвени кадри и корупцията влошават бизнес климата. Това показва традиционната годишна анкета на Германо-българската търговска камара, проведена сред нейните членове. 65% от немските предприемачи пишат двойка или тройка на нашите чиновници, а 70% дават незадоволителна оценка на опитите за справяне с корупцията.

Тези остри забележки на реалния бизнес рязко контрастират с похвалите, с които германски и други чуждестранни политици засипаха в последните дни падналото от власт управление на ГЕРБ. По време на посещението на ексминистър Цветан Цветанов в Брюксел евродепутатите Михаел Галер и Августин Диаз де Мера изказаха възхита от добрата работа в борбата с корупцията и организираната престъпност, която са свършили експремиерът Бойко Борисов и Цветанов. Оказа се обаче, че въпросните европолитици черпят данни за оценките си от преразкази, а не стъпват на реални впечатления. "Имах удоволствието да разговарям с г-н Цветанов и получих достатъчно аргументи, че се предприемат стъпки, за пример за борба с корупцията. Той ми даде пример със системата по граничните пунктове в България, където на случаен принцип се разменят граничните служители, за да се избегнат корупционни практики", обясни Михаел Галер от групата на ЕНП, в чието семейство е и ГЕРБ. Подобни похвали отправи и Манфред Вебер, зам.-председател на групата на ЕНП в европарламента.

Германските фирми не са оптимисти за оборотите си в България през тази година. Над 60% от тях смятат, че приходите им няма да растат или пък ще спаднат. Подобни са и очакванията за инвестициите - над 70% планират да режат разходи или пък няма да увеличават капиталовложенията.

Въпреки критиките и недобрите прогнози германските фирми не смятат да напускат България - близо 80 на сто от анкетираните заявяват, че отново биха инвестирали у нас. За сравнение - през миналата година на това мнение са били 65% от тях.

Тази нагласа има обяснения. В очите на членовете на ГБТК България има своите предимства - ниския плосък данък за фирмените и личните доходи, евтиния труд и високата квалификация на работниците. Това обяснява и защо въпреки всички упреци към общия стопански климат в България 88% от немските бизнесмени твърдят, че специално за тяхното предприятие икономическата среда е добра.


РАЗОЧАРОВАНИЕ

За разлика от друг път германският бизнес не даде конкретни препоръки. Преди 2 г. камарата подготви 101 мерки за подобряване на бизнес средата. Голяма част от мерките се припокриваха с исканията на други делови организации, но държавата така и не се съобрази с повечето от тях. Една от мерките в т.нар. План 101 визираше промени в Закона за обществените поръчки, така че да се пресече практиката фирми да печелят търгове за пътища и улици, като си вдигат оценката например с обещания за 100 години гаранция за асфалта.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив