24 Април 2024, 14:35 Днес (9) | Вчера (6)

Лятото посъбуди "Гражданската"

21 Август 2012 08:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 август 2012, 09:15

Глобата за шофьор, който кара колата си без застраховка “Гражданска отговорност”, е 400 лева. Любопитно е колко шофьори щяха да си правят застраховка, ако санкцията беше да речем 20-30 лева

Българинът може да не застрахова къщата и живота си, но ако пропусне да направи застраховка “Гражданска отговорност” за колата, го дебне глоба от 400 лв. при проверка от КАТ. Затова волю-неволю, се налага да сключи задължителната полица.

Лятото не е най-активният сезон за автозастраховката, защото големите обеми полици се сключват в последните месеци на годината. Причината е историческа - до средата на 90-те години на миналия век държавата определяше задължителните нива на премиите и те влизаха в сила от началото на календарната година.

Но и през летните месеци застраховките се увеличават, защото замразени по гаражи, дворове и тротоари автомобили се изкарват за пътуване до морето или чужда държава. Парадоксът е, че от задължителната застраховка са освободени само автомобилите, които са отписани от КАТ, но никой не проверява спрелите возила, така че сериозна част от собствениците на коли тип недвижими имоти “минават метър”.

Полицата е поскъпнала с 9%

Заради летните застраховки през последните 3 месеца покритието на “Гражданската” се увеличава с по 1 процентен пункт на месец, като към средата на август достига 75%. Това показват данните на Комисията по финансов надзор (КФН), получени от информационната система на Гаранционния фонд по автозастраховката.

Според статистиката на КФН в момента средната стойност на полицата е 215 лв., което е ръст с около 9% спрямо началото на годината. През летните месеци обаче почти няма динамика в цените, показа справка на “Труд”. При офертите на 13 застрахователи от средата на май само четирима са увеличили с по десетина лева цената на полицата за периода.

По-евтино излиза само за България

Тези, които не напускат страната, плащат с 30-40% по-ниски премии, отколкото ако полицата е с действие и в чужбина. Това се налага, защото при пътен инцидент зад граница стойността на щетите е многократно по-висока, отколкото у нас. Но е възможно да си купите застраховка с действие зад граница само за няколко седмици или месец.

“През летните месеци хората си доплащат за разширено действие на застраховката и извън страната”, казва Румен Георгиев, изп. директор на “Армеец”. Обикновено става дума за период от 15 до 30 дни, като цената на добавката е средно около 5% от тази на полицата, обяснява той.

Цената на задължителната автозастраховка се движи в известни граници, като стойността  е най-висока при колите с регистрация в София. Това е така, защото в столицата има най-голяма концентрация на автомобили, трафикът е натоварен почти целогодишно и стават най-много пътни произшествия. Съответно и застрахователите плащат повече обезщетения, отколкото в градовете с по-спокойно движение. Освен това от значение е и кубатурата на автомобила, както и възрастта на неговия водач и шофьорската му практика.

Например за лек автомобил със столична регистрация, двигател до 1800 куб. см и водач на възраст 30 години с 10-годишен шофьорски стаж, средната цена на полицата с действие в ЕС и страните от системата “Зелена карта” е 274 лева.

Застраховка със същите условия, но при регистрация на колата в Силистра или Хасково, излиза средно с 20-25 лв. по-евтино.

Но младите шофьори, които карат мощни коли, ще платят доста повече. Например ако някой богат татко реши да подари на синчето или дъщеря си по случай завършването на училище БМВ или мерцедес, автозастраховката му при някои компании надвишава 1500 лева. Толкова излиза полицата, ако се застрахова кола с двигател над 3500 куб. см и софийски номер, а нейният собственик е на възраст 18 години. Но покритието при същите условия може да излезе и на цена до 400 лв. при други застрахователи. Затова е добре да посетите офиса на застрахователен брокер, преди да сключите застраховката. Там може да сравните оферти на различни компании и да изберете най-изгодната.

Вече отминаха времената, когато застрахователите даваха безплатно печени пилета, десетки литри гориво или бутилки вино при сключване на полицата. Но все още може да намерите изгодни оферти, като например отстъпка 10% от стойността на автокаско, ако сключите “Гражданска отговорност” при определени застрахователи. При нови автомобили каското струва от 1000 лв. нагоре, така че си заслужава да прецените офертата.

Друг е въпросът, че при повечето взети на лизинг коли лизингодателят си сключва сам договорите със застрахователите, така че лизингополучателят няма думата.

При миниавтомобилите стойността на застраховката е по-изгодна. За коли с двигател до 800 куб. см може да сключите годишна застраховка за около 160 лева.

Купите ли кола, прехвърлете полицата

При покупката на кола втора употреба трябва да помислите и за прехвърляне на застраховките на ваше име. Ако не го направите навреме, няма да имате права върху тях, нищо че сте придобили собственост върху автомобила, съветват експерти.

При “Гражданска отговорност” нещата са указани ясно в Кодекса за застраховането. Срокът за прехвърляне на правата по нея е до 7 дни след сделката за продажба на автомобила. При каското практиката на застрахователите е различна, като срокът е описан в общите условия на полицата.

Въпреки че по принцип би трябвало правата върху автокаското да се прехвърлят заедно със собствеността на колата, в общите условия застрахователите изискват това да стане в писмен вид в определен срок.

При прехвърлянето на полиците застрахователят подписва анекс или добавък - документ, който урежда правата. Обърнете внимание и на срока, в който изтичат съответните застраховки. Случва се някои хора да се объркат и да помислят, че добавъкът удължава с още година валидността на полицата, което не е вярно. При него няма удължаване на срока, а само прехвърляне на застрахованото лице.

При всички случаи прехвърлянето на правата става в офиса на застрахователната компания, която е направила застраховките. Най-добре се обадете по телефона, за да научите от първа ръка какви са изискванията и къде да отидете, за да свършите работата най-бързо.

Възможно е при прехвърлянето на каското застрахователят да иска да направи оглед на колата. Така че най-добре е да отидете с автомобила на място.

Също така е необходимо да носите всички документи за автомобила за справка, за да не се разкарвате втори път.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив