25 Април 2024, 10:40 Днес (2) | Вчера (12)

Малкият бизнес видя рекламна акция в социалните мерки на кабинета

10 Юли 2013 09:04 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 юли 2013, 09:12

Фирмите са против механичното вдигане на минималната заплата заради опасност от скок на безработицата

Шефката на сдружението на малкия и среден бизнес Елеонора Негулова цитира данни, според които 99.8 % от фирмите у нас са микро-, малки и средни. "Това е "големият бизнес" на България", заяви тя.

Малките фирми не харесват идеите на кабинета "Орешарски" за увеличаване на минималната работна заплата, свалянето на цената на тока под команда и разработването на график за разплащане на забавените плащания към компаниите. Това каза вчера шефката на Националното сдружение на малкия и средния бизнес Елеонора Негулова.
Според нея увеличаването на минималната работна заплата до 340 лв. е неприемливо, тъй като ще доведе до ръст на безработицата. Негулова пресметна, че за последната година и половина минималната работна заплата се е повишила с 40%. "Аз като работодател ще предпочета да уволня някого, отколкото да плащам безумни осигуровки", заяви Иван Тошев от сдружението. По думите му мерките на правителството целят пропаганден ефект. "Това не е адекватен отговор на исканията на хората", добави той.

Тошев разкритикува поредното намаляване на цената на тока и подчерта, че поевтиняването е работа на пазара, а не на държавата. "Без нова и ясна енергийна стратегия тази мярка е популистка и се търси рекламен ефект", категоричен бе той. Според бизнеса рязката промяна в посоката на движение без даване на мигач води до катастрофи.

"Притеснителното е, че социалните мерки приличат повече на подкуп, за да се спечели благоразположението на избирателите и да се омилостивят протестиращите", отбеляза Негулова. И допълни: "Работниците от един фалирал завод също получиха подкуп под формата на заем от работеща компания".

Фирмите атакуваха и бизнес облекченията, залегнали в плана "Орешарски". Негулова изрази учудване от заявката за изготвянето на график за ускорено разплащане на държавата към фирмите. Според нея това е безсмислено обещание от страна на управляващите, тъй като би трябвало да бъде задължение, а не мярка. "Срок от 3 месеца е даден само за направа на този график. А после може да се окаже, че самите разплащания ще отнемат години. И кои ще са първите фирми в този график, на какъв принцип ще се избират?", попита тя.

Колегата й Иван Тошев пък се учуди защо пак трябва да се прави преглед на нормативната уредба, за да се види какво точно пречи на фирмите в общуването им с чиновниците. "Тези административни режими се намаляват от 24 години. Известни са ни 6 такива прегледа, но нито един от тях не е използван. Защо е нужно поредното "тупане на топката", каза той. От сдружението настояват да се ограничи или да се премахне напълно участието на офшорни фирми в обществените поръчки, да се намалят таксите за бизнеса, които са превърнали институциите в "приходни агенции", и др.

ЧИСТКА

Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия има нов шеф, който ще изпълнява длъжността временно - Богдана Ваташка-Анави, която до този момент бе шеф на дирекция "Програми и проекти" в агенцията. Тя сменя досегашния изпълнителен директор на ведомството Никола Стоянов. Според икономическия министър Драгомир Стойнев, Стоянов е бил уволнен, защото имало "няколко доклада, които категорично показват, че досегашният директор не си върши работата както трябва, и на този етап всички малки и средни предприятия в страната не са доволни от това, което прави агенцията". Самият Стоянов бе назначен в началото на март и изкара на поста си едва 5 месеца, в които се опита да възстанови диалога с фирмите. Той наследи на поста Марияна Велкова, която се прочу с взетите 11 000 лв. за участие в проект на Агенцията за малките фирми.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив