24 Април 2024, 21:09 Днес (12) | Вчера (6)

Миньорите излизат на улицата заради пенсионните промени

18 Декември 2013 09:09 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 18 декември 2013, 09:13

Депутатско объркване даде напразни надежди на българите за по-ранно пенсиониране

Миньори, металурзи, енергетици, химици и други работещи тежък труд предупредиха управляващите, че в най-кратки срокове ще излязат на масови протести и дори ще предприемат организиране на национална стачка, ако парламентът не гласува и за тях облекчени условия за пенсиониране. Тази седмица депутатите трябва да приемат окончателно промените в Кодекса за социално осигуряване за облекчените условия за пенсиониране.

Предложението на БСП през 2014 г. възрастта да спре да расте за работещите тежък труд не мина през социалната комисия на парламента, след като не беше подкрепено от коалиционния партньор ДПС. В същото време беше гласувано падането на пенсионната възраст за военните. Вече е ясно, че замръзват и общите условия за пенсиониране за работещите от масовата трета категория труд, поне за 2014 г., тъй като това беше прието през бюджета на общественото осигуряване. "Така се ощетяват само работещите при най-тежки условия на труд. Категорично настояваме да се стопира нарастването на пенсионната възраст и стажа на тези работници, както това беше направено за всички останали граждани", пише в декларация на синдикалните организации в засегнатите сектори към КНСБ, пусната в кутиите на всички 240 депутати. По изчисление на НОИ евентуалното замразяване на възрастта за работещите тежък труд ще позволи на около 3300 българи повече да се пенсионират догодина и ще струва над 9 млн. лв. Тези пари не са предвидени в бюджета.

Вчера стана ясно още, че лансираната в понеделник от червената депутатка Екатерина Заякова договорка между коалиционните партньори за компромисен вариант за гъвкаво пенсиониране е "грешка". След като от ДПС отказаха да подкрепят в социалната комисия предизборното обещание на БСП за пенсиониране с намалена завинаги пенсия при до 24 месеца недостигащ стаж и възраст, се заговори, че ще се търси компромис в коалицията. Заякова обяви, че такъв е намерен и догодина българите ще могат да се пенсионират до една година преди пенсионната възраст, но при пълен стаж и ще получават 15% по-ниска пенсия до навършване на нужните години.

Преди ден никой от ръководството на БСП не пожела да коментира официално изявлението на Заякова. Вчера обаче шефката на социалната комисия Корнелия Нинова обяви, че договорка няма и дори не са водени разговори. "Не е ставало дума за гъвкаво пенсиониране с 1 година недостиг на стаж или възраст и получаване на 85% от пенсията. Това е направеното изявление на колегата, за което аз моля за извинение. Има някакво неразбиране. Не е воден такъв разговор, не е внасяно такова предложение", обясни Нинова. БСП държат на предизборното си обещание за пенсиониране до 2 години по-рано, но Нинова призна, че не е оптимист за минаването му в зала. Освен че не се подкрепя от ДПС, за него не са осигурени никъде в бюджета и необходимите над 30 млн. лв. за 13 300 нови пенсионери повече. За новия вариант пък изобщо няма разчети.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив