23 Април 2024, 12:23 Днес (4) | Вчера (13)

НЕК с нови доказателства срещу ЕРП-тата

08 Април 2014 08:47 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 април 2014, 08:48

Енергийният регулатор решава за лицензите на 28 април

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предостави вчера на трите електроразпределителни дружества нови доказателства, получени в петък от Националната електрическа компания (НЕК) по процедурите за отнемане на лицензите на ерепетата.

"Редно е да им бъде дадено време да се запознаят с тях и евентуално да представят насрещни”, заяви шефът на ДКЕВР Боян Боев. По думите му заседанието от понеделник няма да е последно по тази тема.

На 28 април ще има ново заседание, на което евентуално ще се вземе решение дали процедурата да продължи.

По информация от НЕК задълженията на трите електроснабдителни дружества са 347,6 млн. лв., от които: ЕВН България Електроснабдяване дължи 216,6 млн. лв.; ЧЕЗ Електро България дължи 67,3 млн. лв. и "Енерго-Про” - продажби дължи 63,7 млн. лв. Трите дружества твърдят, че не дължат тези средства.

Според Екатерина Истаткова, изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) държавната фирма иска трите дружества да престанат да прихващат дължими плащания. "Искам да добавя само, че ЕВН не изпълняваше механизма за методиката още от 2012 г. преди тя да бъде отменена от ВАС”, уточни тя.

"От края на ноември и началото на декември "Енерго-Про” започна да извършва прихващания на суми от НЕК, като за мотив се използва отпадналата методика от 2012 г.”, каза още тя. "Считаме, че това неплащане от крайните снабдители към НЕК застрашава сигурността на системата. Лишаването на НЕК от средства заплашва тя да може да се разплаща с производителите”, добави Истаткова.

Шефът на НЕК вчера съобщи още, че наистина от третото дружество ЧЕЗ са поискали споразумение за доброволно уреждане на споровете. "На този етап обаче не сме постигнали съгласие по текстовете на спогодбата”, уточни тя.

Трите дружества вчера поискаха от ДКЕВР да прекрати процедурата за отнемане на лиценза, защото тя не била по същество.

Според експерти генезисът на проблема е бумът на зелените централи, който се случи през април-юни 2012 г. Тогава за три месеца бяха вкарани в експлоатация близо 1000 мегавата ВЕИ. Голямото бързане за вкарване на експлоатация се случи, след като регулаторът тогава даде сигнал, че предстои сериозно намаление на цените за зелените централи след 1 юли 2012 г., а законът закова високите цени само на тези, присъединени преди 1 юли. Както и заради обявените планове да се обявят нулеви години за присъединяване на нови централи към мрежата в страната.

Така на финала се оказа, че непланираното огромно производство на ВЕИ централите не е включено в цената на НЕК, а оттам и в крайната цена. Последва промяна на методиката от ДКЕВР, с което ерепетата бяха задължени да плащат произведената зелена енергия на тяхна територия, а после НЕК да им възстановява парите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив