29 Март 2024, 13:32 Днес (7) | Вчера (11)

Народът иска от властта: Безплатно здраве и ромчетата в клас

01 Септември 2014 09:10 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 1 септември 2014, 09:11

И старите моми настояват за вдовишка пенсия

Гражданите настояват НЗОК да поема финансирането и на всички консумативи при лечението на пациентите.
Безплатни здравни грижи за всички и социални помощи за ромите само ако редовно пращат децата си в клас. Това са част от исканията, които гражданите отправят към властта през специалната форма на сайта на Министерския съвет, показва изготвена специално за "Монитор” справка.

"Да се премахне такса преглед при личния лекар и за престой в болница. Да се преустанови всякакво вземане на пари от пациентите в здравните заведения под каквато и да е форма”, настоява например гражданин, според когото това би била сигурна стъпка към подобряване на здравеопазването у нас. Той предлага още свободен достъп до специалисти без направления, НЗОК да плаща абсолютно всички консумативи при лечението на болните, а цените на хапчетата да се заковат с нормативен акт. В същото време обаче не посочва мерки, с които да се напълни бюджетът на здравната каса, за да има средства за покриване на всички грижи.

Друг гражданин пък недоволства от начина, по който държавата се отнася към ромите, като смята, че политиките в момента не водят до реалната им интеграция. "Тя е възможна само ако са образовани и имат задължения към обществото”, съветва той. И настоява да се изиска от ромското население да праща редовно децата си на училище и да спазва законите, в противен случай да не им се отпускат никакви помощи. "При никакви обстоятелства  не трябва да се позволява заселването им на произволни места”, препоръчва още в писмото си до властта като мярка за справяне с катуните.

Сред съветите към Министерския съвет има и мерки за старите моми. "Да се оправи една стара неправда - добавка за самотност към пенсията да получават не само т.нар. вдовци и вдовици, а всички самотно живеещи пенсионери като съответен процент от минималната пенсия. Защото на практика няма разлика между самотно живеещ вдовец или вдовица и самотен разведен или неженен пенсионер. Това е типичен пример за дискриминация!”, пише гневно в едно от исканията към властта.

В същото време друг гражданин настоява да се премахнат някои протекции за възрастните хора. "Да се възстанови правото на работодателите да пенсионират служителите си, които са придобили възраст и стаж за пенсиониране, които по сега действащия Кодекс на труда не могат да бъдат пенсионирани. Така ще се освободят работни места за младите”, настоява той.

Сред предложенията до властта има и такива, свързани с образователната система. Едно от исканията например е държавата да субсидира училищата, без значение къде се намират, въз основа на качество на предлаганото обучение като се взема предвид и дела висшисти, които излъчва.

В исканията към властта има и идея за намаляване наполовина на всички глоби, които се налагат на гражданите, ако се платят спешно – до 48 часа. В момента има отстъпка от 30% за санкциите, които КАТ постановява за нарушения на движението по пътищата, при плащането им в 14-дневен срок.

От справката на МС става ясно, че основната част от изпълнените искания на гражданите са свързани с намаляването на административната тежест за гражданите и бизнеса.

Помощите за деца по скала на доходите

Помощите, които се отпускат за отглеждане на дете, да се изплащат по скала на доходите, настояват родители пред властта. В момента парите са 35 лв. месечно в семействата, в които на един член се падат до 350 лв. В писмото до властта обаче се отбелязва, че този принцип не е справедлив. "Трябва да се въведе диференциран размер на помощите, съгласно скала. Например за доход до 250 лв. - по 60 лв. на дете, за доход до 300 лв. - 50 лв., до 350 лв. - 40 лв., а до 400 лева - 30 лв.”, предлагат родителите. По този начин най-нуждаещите се ще получават повече средства за отглеждане на децата си.

В исканията към Министерския съвет се настоява и за по-справедливи отношения между потребителите и монополните дружества. Например се предлага въвеждането на индивидуални договори с доставчиците на услуги, включително и "Топлофикация” с възможност за прекратяване при определен ред – ежегодно след края на сезона.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив