28 Март 2024, 14:08 Днес (8) | Вчера (12)

Операция „Чисти ръце" за играчите с тока

26 Юни 2015 09:02 в. Труд по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юни 2015, 09:29

Своеобразна операция „Чисти ръце" трябва да извади на светло всички висши държавни чиновници и депутати, които имат ВЕИ или връзки с търговци на ток, с американските тецове или със заводски централи

За това призова председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев по време на дискусия в парламентарната комисия по енергетика.

Велев заяви, че когато се говори по енергийни проблеми, е много важно да се знае кой от какви позиции го прави. "И в нашата организация имаме хора, които притежават ВЕИ, но когато говорим за енергетиката, не се съобразяваме с тях, а с обществения интерес", каза Велев. Призивът му бе подкрепен от КРИБ и БСК, както и от синдикатите. Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов дори заяви, че според него половината депутати имали ВЕИ и трябвало да си го признаят веднага. Присъстващите на заседанието представители се направиха, че не го чуват.

Единствено вицепремиерът Томислав Дончев започна изказването си с декларацията, че той или членовете на семейството му не притежават "нито ВЕИ, нито ВЕЦ, нито ТЕЦ, нито АЕЦ".

През януари по време на една от дискусиите по енергийни въпроси в пленарната зала също се чу подобен призив. Тогава само един депутат - Красимир Велчев (ГЕРБ) - призна официално, че притежава 12 соларни панели на покрива си.

Работодатели и синдикати днес бяха при депутатите, за да кажат дали подкрепят предстоящите промени в енергийния закон, договорени преди ден с правителството. Една от тях ограничава изкупуването на ток от ВЕИ по преференциални цени до определен размер, друга ще прекъсне плащането на тока по тази тарифа за зелени централи, строени с евросубсидии, а трета въвежда такса "задължения към обществото" и за износа на еленергия.

И трите предложения получиха всеобщото одобрение на присъстващите, единствено синдикатите не приемат оскъпяването на износа на ток, защото щели да пострадат държавните дружества в енергетиката. Председателят на комисията Делян Добрев предупреди, че от трите предложения ще се спестят едва около 10 млн. лв. за година и ефектът им върху системата ще е минимален, но предстоели още промени.

Часове преди заседанието на комисията в пленарната зала беше одобрена промяната, която позволява на енергийния регулатор да отложи с 1 месец новите цени на тока и вместо от 1 юли те да влязат в сила от 1 август. Успоредно Реформаторският блок внесе в деловодството на парламента предложение за промяна на закона, което позволява и 6-месечно отлагане на цените.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив