19 Април 2024, 00:01 Днес (0) | Вчера (11)

Пенсионната възраст замръзва, стажът расте

15 Декември 2014 09:18 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 декември 2014, 09:19

Бистрят дълготрайни промени в системата до края на март


Пенсионната възраст за всички категории труд ще остане замразена през 2015 година. За това се споразумяха правителството и синдикатите на извънредна среща вчера.

"Не търсим никакъв политически актив, търсим национално съгласие за пенсионната реформа”, заяви премиерът Бойко Борисов след подписването на двустранен меморандум. В името на разбирателството правителството реши да се откаже от намерението си да увеличи с 4 месеца годините за пенсия за работещите в 3-та категория труд от догодина. Осигурителният стаж, нужен за излизане в заслужена почивка, обаче ще бъде увеличен с 4 месеца.

за хората в най-масовата категория труд. Така, за да спрат работа от 1 януари 2015 година, жените ще трябва да са навършили 59,8 години и да имат осигурителен стаж 35 години. Мъжете пък ще излизат в заслужен отдих на 63,8 години, след поне 38 години труд. "Пенсионната система в този й вид обрича на мизерни доходи и сегашните, и бъдещите пенсионери, и тя трябва да бъде сериозно поправена – по начин, поносим за хората”, заяви социалният министър Ивайло Калфин, който настояваше необходимата възраст да нарасне с 2 месеца. За цялостната промяна на пенсионната системата правителството и синдикатите си дадоха отсрочка до края на март. Дотогава трябва да бъде намерено дългосрочно решение за промяна в системата. "В противен случай какво се получава – 53% с бюджетните пари от данъците плащаме пенсия, а имаме частни пенсионни фондове. Всичко е объркано с главата надолу”, констатира министър-председателят. По думите му предстоят разговори със синдикатите на МВР и на отбраната за въвеждането на пенсионна възраст и за служителите в силовите министерства. Според Борисов обаче годините за излизане в заслужена почивка трябва да се определят според длъжността.

"Искам да се разделят тези, които са на улицата, които гасят пожари и рискуват реално живота си, дишат дима – те да имат едни условия на пенсиониране, и тези, които са с чантите, могат да работя по-дълго”, обоснова се премиерът.

Властта и профсъюзите се споразумяха от следващата година работещите в 1-ва и 2-ра категория труд сами да избират откъде да получават ранните си пенсии - от НОИ или от професионалните пенсионни фондове. Родените след 1960 година пък ще решават дали да се осигуряват за допълнителна пенсия в универсален фонд, или да плащат вноски само в НОИ. Социалните партньори и кабинетът се споразумяха също, че през 2015 година ще се криминализира умишленото укриване на осигуровки от страна на работодатели.

Споразумението между правителството и синдикатите изненада бизнеса, откъдето дори намекнаха, че може да напуснат тристранката. "Това са сепаратистки действия, които поставят под въпрос ролята на тристранния диалог”, коментира председателят на БСК Божидар Данев. Той настоя, че ако работодателите подлежат на наказание за укриване на осигуровки, същото трябва да се отнася за служителите, които често принуждавали своите шефове да правят това.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив