28 Март 2024, 14:47 Днес (8) | Вчера (12)

По-ниска лихва, ако купиш имот от банка

10 Юни 2013 08:52 в. 24 часа по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2013, 08:58

Някои банки публикуват в сайтовете си и оферти за продажби на имоти, все още собственост на техни клиенти

Нова тенденция при кредитите - банките свалят лихви по ипотечни заеми, с които се купуват жилища тяхна собственост. Офертите важат и в случаите, че се придобива имот в сграда, която са финансирали. Намалението е с до 1% от стандартните условия, но се правят отстъпки и от таксите.

"Модата" засега засяга няколко банки, но очакванията на специалистите са тя да започне да се разпростира и към останалите. Причината е, че все още доста кредити се влошават и банките по принуда става собственици на имоти.

По данни на БНБ лошите и преструктурирани ипотечни кредити са 1,915 млрд. лв. към края на април от общо отпуснати 8,866 млрд. Година по-рано проблемните са били 1,848 млрд. от общо 8,829 млрд. лв.

Ето защо търсят различни начини да се отърват по-бързо. Единият е, като стимулират клиентите да ползват по-изгодни кредити, с които да ги придобиват.

Инвестбанк например предлага облекчения по ипотечния си кредит "Дом - градина". Те важат при покупка на имот в обект - собственост на банката или намиращ се в сграда, финансирана от банката, или имот - обезпечение по кредит в банката.

Тогава лихвата е 6,5% за първите две години и 8,9% за останалия срок. Иначе за други имоти ипотечният кредит е с лихва 7,5% за първите две години и 8,9% за останалия срок. Лихвата намалява с 0,25% при превод на месечния доход по сметка в банката.

Българо-американската кредитна банка (БАКБ) има дори специален ипотечен кредит, наречен преференциален, за покупка на недвижими имоти, чието строителство е финансирано от банката или е собственост на нея или нейно дъщерно дружество. Тогава лихвите за заем в евро са следните: 6% фиксирана за първите 3 г. и 7,55% плаваща за останалия период. В левове нивата са съответно 6,50% и 7,87%.

Те са по-ниски в сравнение със стандартните. При промоционалния ипотечен кредит на БАКБ лихвата в левове и евро може да е фиксирана за първите 5 г. в размер на 6,45%. Нужно е кредитоискателят да има осигурителен доход над 1500 лв. Ако е по-нисък, лихвата е 6,65%. За остатъка от срока лихвата е плаваща в размер на 7,45% към момента.

Преференциални условия се предлагат и в Пощенска банка, ако се придобива неин имот. Оттам обаче не уточниха какви са те.

Кандидат-купувачът задължително минава през оценка на доходите, за да получи кредита.

Все повече банки обявяват на сайтовете си офертите за публична продан на имоти, купени с кредит, но длъжникът е изпаднал в затруднение. Въпреки че ангажимент за огласяване на информацията има частният съдия-изпълнител. Това става чрез обяви в регистъра на Камарата на частните съдебни изпълнители и на сайта на Асоциацията на държавните съдебни изпълнители.

Целта е да са достъпни за всички заинтересовани. Някои банки публикуват в сайтовете си и оферти за продажби на имоти, все още собственост на техни клиенти.

Наблюденията на банкерите показват, че най-търсени са жилищните имоти, и то предимно 2- и 3-стайните апартаменти в София и някои от по-големите градове на страната. Те са и най-бързо ликвидните. Времето за реализация зависи от типа имот, локацията, големината и цената, която е готов да плати клиентът. Някои се продават веднага, други в продължение на години.

От всички банки са категорични, че публичната продан е краен вариант, когато клиентът с ипотечен кредит има затруднения. Обикновено първо се минава през разговори с клиента, преструктуриране или разсрочване на кредита и т.н. Ако се види, че затрудненията са трайни и не може да се намерии изход, се пристъпва към един от следните два варианта.

Длъжникът сам започва да търси купувач и имотът се реализира извънсъдебно чрез покупко-продажба. В този случай трябва да има изрична уговорка между продавача, купувача и банката кредитор, че част от продажната цена, равнана дълга, ще постъпи в банката за погасяване на задължението, а банката ще заличи тежестите.
Другият е да се пристъпи към принудителна съдебна процедура. Завежда се производство от съдебен изпълнител. Той описва имота, определя пазарна и начална цена (75% от пазарната), насрочва публична продан и пуска обявления.

Ако няма интерес, понякога самата банка решава да се включи и купува имота
В зависимост от стойността на придобиване кредиторът е задължен да погаси частично или напълно задълженията на длъжника.

От Инвестбанк уточниха, че банка не може да продаде имуществото на длъжника сама извънсъдебно. От Пощенска банка допълват, че учредяването на ипотека в полза на който и да е кредитор не го прави собственик на имота и не му дава право да се разпорежда с него дори когато задължението не може да бъде събрано.

От БАКБ обясниха, че за придобитите от банката имоти стратегията включва отдаването им под наем или продажба. Клиент може да ги придобие с кредит, на лизинг или със собствени средства.

Искат 780 000 лв. за къща с фитнес и сауна в "Драгалевци"

Най-скъпата къща в момента, с парите от която собственикът ще се издължи на банка, се продава за близо 780 000 лв. Това установи проверка на "24 часа" в регистъра на публичните продажби на частните съдия-изпълнители.

Сградата е в софийския кв. "Драгалевци", с 530 кв. м разгърната площ. На приземния етаж има механа, фитнес и сауна. Най-евтината къща пък, която частни съдия-изпълнители са описали за удовлетворяване на вземане на банка, е в русенското с. Кацелово - сграда от 60 кв. м за 4200 лв.

В момента на търг се предлагат общо 462 къщи и 1164 апартамента, повечето от които са ипотекирани в банки и собствениците им не могат да погасяват вноските си.
Търсят се купувачи за общо 51 мезонета в страната. Един от най-скъпите е ипотекиран в банка - от 308 кв. м във Варна, предлага се за близо 300 000 лв. Две сестри са се разделили с мезонет от 73 кв. м във Видин, защото не могат да се издължат на трезор. Цената му е 46 000 лв. - най-евтиният в регистъра на частните съдия-изпълнители.
Ипотекиран в банка е и най-скъпият от 173-те многостайни апартаменти, обявени на търг.

За жилището в Созопол, което е 170 кв. м и е напълно обзаведено, се искат 431 700 лв. Само за 16 000 лв. пък може да се купи многостайно жилище от 93 кв. м в Мъглиж.
Апартамент от 93 кв. м, но тристаен, в Радомир е още по-евтин - първоначалната му цена е 9600 лв. Най-скъпите продавани в момента тристайни жилище са в столичния кв. "Оборище". Апартамент от 87 кв. м. на ул. "Сан Стефано", близо до БНТ, се предлага за 381 000 лв., а от 96 кв. м на ул. "Шипка" за 367 200 лв. И двата са на партарен етаж.

Също в София се намират и най-скъпите ипотекирани двустаен и едностаен апартамент, които частни съдия-изпълнители продават - около 160 000 лв. за двустаен от 78 кв. м и 81 000 лв. за едностаен от 48 кв. м в луксозния кв. "Лозенец".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив