28 Март 2024, 15:21 Днес (9) | Вчера (12)

Пръстовите отпечатъци ще са вход за цялата здравна система

14 Октомври 2015 09:04 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 октомври 2015, 09:16

Това е код, а не каквото гледаме в "От местопрестъплението", обясни МЗ

Дни след като здравното министерство изненада всички с идеята в болница и аптека да се влиза с пръстов отпечатък, вчера от министерството обявиха, че е най-добре пръстовият идентификатор да е вход за цялата здравна система. От здравната каса пък решиха, че одобряват нововъведението.

"Пръстовият идентификатор ще се въведе в първото тримесечие на следващата година и ще обхване цялата здравна система у нас, дори и личните лекари", съобщи заместник здравният министър Ваньо Шарков. Така според него всеки пациент ще дава разрешение на НЗОК да харчи пари, които той е внесъл като здравни вноски и при посещение при джипито, при специалист, в аптека, лаборатория и болница. "Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в "От местопрестъплението". Това означава идентификатор, който кодира 19- или 13-цифров код. И вместо да ме карате да помня 19 цифри, аз си нося тези цифри с мен", поясни зам.-министърът. "Това е толкова просто и го има в толкова държави по света. Никой никога не е имал идеята, че става въпрос за онова, което гледаме в криминалните филми като в "От местопрестъплението", допълни Шарков. Според него устройствата за пръстовите отпечатъци не са скъпи и струват между 30 и 70 евро. В предишната версия на министър Москов устройствата струваха 20 лева.

Късно в понеделник надзорният съвет на НЗОК подкрепи идеята за въвеждане на пръстови идентификатори на пациентите. Надзорниците решиха да се направи анализ по какъв начин може да се усъвършенства настоящата система с електронни четци за личните карти. От касата все още не могат да обяснят с подробности как ще става идентификацията - т.е. кой и как ще определи и раздаде кодове на всички граждани, дали информацията от тях ще е върху карти, с които ще става чекирането, кой ще плати картите. Въпреки замисления модерен дигитален контрол пациентите ще продължат да носят на хартия медицинската документация - рецептурни книжки, рецепти, направления, тъй като електронната здравна карта, която трябваше вече да е факт, не е готова. И не е ясно кога ще е. А в нея би трябвало да се интегрира цялата информация за пациента.

От април касата въведе задължително чекиране с лична карта при влизане в болница. Според представителя на пациентите в надзора на НЗОК Станимир Хасърджиев разходът на болниците за купуването на четците е бил около 1.4 млн. лв. "Още през първия месец от въвеждането на системата спестяванията на месечна база са за около 1.5 млн. лв. Общите спестявания за годината от въвеждането на системата са за около 10 млн. лв. Истината обаче е, че дори тази система за идентифициране с лична карта се заобикаля. Всички знаем установената практика за събиране на лични карти от пациентите, копия на лични карти и ред други изкривявания на системата. Очевидно системата трябва да се усъвършенства още повече, за да се преустановят злоупотребите", заяви той. Според него системата с електронните четци може да бъде надградена, което вероятно включва и събирането на пръстови идентификатори от пациентите.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив