24 Април 2024, 22:23 Днес (12) | Вчера (6)

Работим поне до 67 г.

22 Октомври 2014 08:15 в. Стандарт по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 октомври 2014, 08:19

Експертите не предложиха пенсионна възраст, ще зависи от продължителността на живота

Експертите от Консултативния съвет за усъвършенстване на осигурителната система не предложиха конкретна възраст, на която българите да спрат да работят и да излязат в заслужен отдих. След като годините за пенсия на мъжете и жените се изравнят на 65 г., те ще продължат да работят според ръста на продължителността на живота, взет за период от 10 години. Статистиката показва, че това прави около 15 месеца допълнително, които трябва да бъдат разположени плавно в рамките също на 10 години.
Възрастта за пенсиониране трябва да нарасне за всички категории работещи, твърдо е убеден Консултативният съвет. Оттам предлагат още увеличение на осигурителните вноски за пенсия и безработица, рязък ръст на максималния осигурителен доход, наказателна отговорност за укриване на осигуровки и солени санкции за неплащането им. Това е рецептата за излекуването на осигурителната система от хроничния недостиг на средства за пенсии и обезщетения. Тя е разписана в огромен доклад от над 200 страници с варианти за промени, финансови разчети и конкретни законови текстове, ще бъде представен на следващото правителство и новия парламент.
"Всяко отлагане на промени в осигурителната система все повече ни отдалечава от целта да имаме сигурни, адекватни и финансово устойчиви пенсии", каза вицепремиерът Йордан Христосков. По думите му не бива да се повтаря досегашната практика вече 10-12 г. осигурителната система да бъде оставена в ръцете на политиците. "От една страна, се орязваха приходите в осигурителната система с намаляването на осигуровките и санкциите за нарушителите, а от друга страна, разходите растяха, защото растеше броят на хората с право на ранно пенсиониране", посочи Христосков. По изчисления на НОИ заради подобни промени през последните 12 години 23 млрд. лв. по-малко приходи са влезли в системата.
Експертите обаче не фиксират година, в която да е ясно кога българите може да се пенсионират. Различните варианти предвиждат плавно изравняване на годините за пенсия за жените и мъжете до навършване на 65 г. Това обаче няма да е възрастта за излизане в заслужен отдих. След това се задейства ново покачване според увеличаване на продължителността на живота. Според Вариант 1 изравняването на пенсионната възраст между жените и мъжете трябва да стане до 2036 г., като увеличението за силния пол е с 1 месец на година, а за нежния - с 2 месеца на година. След това през следващите 10 г. пенсионната възраст и за двата пола ще се вдига плавно с около още 15 месеца. Статистиката показва, че толкова расте очакваната продължителност на живота за период от 10 г. Следват нови 10 г. ръст на пенсионната възраст според поредното увеличение на продължителността на живота. И така нататък. Част от експертите в Консултативния съвет все пак са настояли да се стопира ръстът на пенсионната възраст при достигане на 67 или 68 г., което се очаква някъде към 2050 г. Но в крайна сметка в доклада такава възраст не е фиксирана.
Разработен е и вариант на по-стръмно вдигане на годините за пенсия - достигане на 65 г. за двата пола до 2028 г. При него се предвижда през следващите две години пенсионната възраст на жените да расте с по 2 месеца, а след това от 2017 до 2027 г. - с по 4 месеца годишно. За мъжете е по-щадящ графикът - с по 2 месеца през 2015 и 2016 г., а след това с по един месец годишно. И тук от 2028 г. се задейства механизмът на ръст на годините за пенсия според очакваната продължителност на живота. За да може все пак хората да се ориентират кога ще излязат в пенсия, е предложен и вариант график, от който според годината на раждане се вижда на каква възраст може да се пенсионираш. За щастие по-голяма яснота има с увеличението на стажа. Предложението е той да расте със същите стъпки, с които ще расте пенсионната възраст до достигане на 40 г. за мъжете и 37 г. за жените. Едва ли обаче новото правителство и новият парламент ще имат време до края на годината да приемат законодателство, което да прокара един или друг от тези варианти. Затова най-реалистично е да се очаква през 2015 г. да продължи да действа сегашната законова разпоредба в Кодекса за социално осигуряване - увеличаване на стажа и възрастта с по 4 месеца всяка година до достигане 63 г. за жените и 65 г. за мъжете.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив