28 Март 2024, 11:35 Днес (5) | Вчера (12)

Сменяме асансьора с пари от Европа

14 Март 2016 08:53 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 14 март 2016, 08:57

За строеж на къща ни връщат до 5000 евро от ипотеката

От лятото ще можем да сменяме асансьора във входа с пари от Европа. Това става възможно с новия трети етап на програмата за енергийна ефективност в бита REECL. По нея на етажната собственост ще се отпуска заем, от който след това ще се опрощава една пета. Целта е в жилищните блокове да се използват нови  асансьори, харчещи много по-малко енергия от старите.

Субсидията за смяна на подемните съоръжения ще бъде отпускана за заеми само за многофамилни жилищни сгради и за асансьори с най-висок енергиен клас.

Друг нов момент в третия етап на REECL е субсидирането на строителството на нова къща или кооперация. "За вдигането на еднофамилна къща, строена от физически лица, от заема ще бъдат връщани до 5000 евро, а за сграда с повече жилища на предприемачите - до 200 000 евро”, обясни Борис Петков, мениджър в програмата. "Сумата на целия заем обаче не може да надвишава 35% от цената на обекта. Средства ще се отпускат само за строежи, предвиждащи клас на енергийна ефективност В+ и нагоре. При по-висок клас кредитът ще покрива по-голяма част от общата стойност на проекта, при минималните изисквания - сумата ще е по-малка. При саниране на стари сгради минималното изискване е постигане на енергиен клас В”, добави той. По думите му само за изолация отново ще се иска да се направи поне една фасада от кооперацията, а за къща - да се изолира цялата постройка.

Промени има при отпускането на субсидирани кредити за климатици. "Те ще се дават, ако  се съберат поне трима души в една кооперация. Поставянето им трябва да става с концептуално решение, а не безразборно. То ще даде възможност и на всеки следващ, решил да си сложи климатик, да знае къде му е мястото по схемата. Важното да има елемент на груповост за въвеждане на енергоефективните системи. Заем ще се дава само за климатици от клас А+ и нагоре”, обясни още Петков.

По новия етап от програмата субсидиран заем ще може да се получава за камини на биомаса с к.п.д. от поне 75%. "Обмисляхме дали да не се изисква и камината да е на пелети, но се отказахме, защото не в цялата страна може лесно да се намери такова гориво с добро качество. Промяна има и при изискванията за газовите котлета. Вече ще се дават  пари само за кондензационни с к.п.д. над 55% и клас 4 звезди по старата скала, каквито са изискванията на ЕС”, уточни Петков.

На сайта на програмата ще има калкулатор за изчисляване на заема. Той ще се появи, след като се разбере кои банки ще отпускат субсидираните заеми. В момента REECL води преговори с трезорите, които се очаква да завършат до месец.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив