25 Април 2024, 08:41 Днес (0) | Вчера (12)

Съдебни изпълнители менте рекетират длъжници

30 Август 2012 09:00 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 август 2012, 09:27

Тероризират хората и за 10 лв.

Фалшиви частни съдебни изпълнители тормозят длъжници в цялата страна, тенденцията зачести и придоби застрашителни размери, съобщиха пред „Монитор” от Камарата на частните съдебни изпълнители. Жертви на терора са хора, които наистина имат неплатени сметки, но са подложени на унижение и заплахи.

„Проблемът се наблюдава от година и половина и става все по-тревожен. Десетки хора звънят в Камарата и описват по един и същи начин методите на измама. Те получават телефонни обаждания от хора, които се представят за частни съдебни изпълнители или за техни служители. Тези мними частни съдебни изпълнители посочват несъществуващи регистрационни номера, имена и адреси на кантори, а всъщност са работници във фирми за събиране на дългове.

Методите им за оказване на психически тормоз на длъжниците са заплахи, квалификации и нецензурни думи”, обясни административният секретар на Камарата на частните съдебни изпълнители Анелия Главанова. 

Най-много сигнали в Камарата идвали от София, Хасково, Варна и Шумен. Някои от пострадалите от рекета се оплаквали, че ги тормозят за неплатени дългове от 10,15 или 20 лв. Задълженията им били към ВиК, Топлофикация, електроразпределителните компании или мобилните оператори.

До момента сигналите са само устни, по телефона, от разтревожени, но съобразителни хора и затова не може да се каже с точност колко са пострадалите от измамата. „Тези, които ни се обаждат, са преценили, че има нещо смущаващо в  комуникацията с „частен съдебен изпълнител или негов служител”. Поради което ни звънят,  за да поискат потвърждение от Камарата на ЧСИ за достоверността на получената по телефона информация. За съжаление досега  нямаме писмени сигнали от пострадали граждани, които да ни дадат законно основание да сезираме органите на реда и прокуратурата”, казват от камарата.

Оттам напомнят, че частните съдебни изпълнители, на които държавата е възложила принудително изпълнение на частни и публични вземания, не се обаждат по телефона на длъжниците. Те работят само с писмени документи, по стриктни правила и процедури, подробно разписани в Гражданско-процесуалния кодекс.   

„Искаме да предупредим максимално голям брой хора да бъдат нащрек -  да са особено внимателни и недоверчиви, ако получат телефонно обаждане със заплахи, независимо кой какво обяснява и за какъв се представя. Оказването на психически тормоз на длъжници е подсъдно деяние, ако бъде доказано. Камарата на частните съдебни изпълнители категорично декларира, че няма нищо общо с фирмите за събиране на дългове и с методите, които някои от тях използват”, съобщават от камарата. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив