25 Април 2024, 14:02 Днес (9) | Вчера (12)

Три години осигурителен рай за инвеститорите

04 Юли 2012 09:38 в. Монитор по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2012, 09:41

Бум на румънските и гръцките фирми, регистрирани у нас

 

Чуждият инвеститор ще бъде освободен от задължението да плаща осигурителни вноски за наетите БГ служители три години, обясни Делян Добрев. Тригодишен рай за всеки голям чуждестранен инвеститор планира да създаде икономическото министерство с поправки в Закона за насърчаване на инвестициите. За този период компанията, която налее десетки милиони евро у нас, ще бъде освободена от задължението да плаща осигурителни вноски за наетите български служители, като това задължение ще се поеме от държавата. Идеята беше представена от икономическия министър Делян Добрев по време на българо-германски бизнес форум в Берлин. Предстои предложенията на ведомството му да минат през одобрението на финансовото министерство.

За да се ползва от преференциалните условия обаче, съответният инвеститор трябва да вложи в България поне 10 млн. евро

Границата на изискуемата сума може да пада, ако става въпрос за високотехнологично производство или ако работните места се откриват в региони с голяма безработица.

България е добра площадка за инвестиции, промотира страната ни пред немския бизнес на форума и президентът Росен Плевнелиев. Според държавния парламентарен секретар на немското икономическо министерство Ернст Бругбахер обаче 35% от техните фирми не искали да се връщат у нас заради административните спънки, законодателната среда и системата на образованието. Плевнелиев го увери, че страната ни полага всички усилия, за да се справи с тези проблеми, но за да се видят резултатите, било необходимо време. „Елате и ще видите, че

ще имате успех в България. Гарантирам, че институциите у нас ще направят всичко възможно да ви подпомогнат”, обърна се той към немския бизнес.

Броят на регистрираните в България румънски компании обаче се е увеличил с 50% през миналата година, съобщи междувременно вчера сайтът Business24 в северната ни съседка, като определи страната ни като новия данъчен рай за румънските инвеститори. В текста се посочва, че и броят на гръцките фирми, регистрирани в България, се е увеличил със 72% до 3781 компании.

Причината за интереса е ниският размер на плоския данък от 10% и на ДДС – 20%, коментира известният в северната ни съседка специалист по данъчни въпроси Габриел Бириш. В Румъния двата налога са съответно 16% и 24%.

„На практика независимо каква заплата трябва да дадеш на един българин, не плащаш повече от 290 евро за социални вноски – общо за служител и работодател”, отбелязва Бириш. Според него в България има по-ефективна данъчна администрация, преструктурирана по проекти, финансирани от Световната банка.

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив