29 Март 2024, 06:44 Днес (0) | Вчера (11)

Хората с ниски доходи ще се разминат с данъчните облекчения

29 Септември 2014 08:53 в. Сега по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 29 септември 2014, 08:55

Възстановяването на авансово внесения данък е минирано от ограничения

Въведеното от тази година освобождаване от подоходен данък за работещите на трудов договор срещу минимална работна заплата се оказа минирано от серия от ограничения. По закон тези данъкоплатци имат право да си възстановят през 2015 г. в пълен размер авансово внесения от работодателите данък върху доходите.

От инструкция на НАП за прилагането на закона обаче става ясно, че облекчението няма да може да се ползва, ако работникът е получавал необлагаеми доходи извън трудовото си възнаграждение. Списъкът на необлагаемите доходи е дълъг, като в него попадат и масово получавани помощи по линия на социалното подпомагане като семейните помощи за деца и обезщетенията за безработица.

Възстановяването на данък за хората с най-ниски доходи бе въведено по настояване на БСП и е една от мерките, с които левицата се гордее. До компромисния вариант с възстановяване на данък, който вече е преведен авансово в хазната, се стигна след категоричното несъгласие на ДПС да се въвежда в половинчата форма необлагаем минимум за част от доходите. При дебатите по предложението така и не се появи официална прогноза колко хора ще могат да се възползват от него и какъв бюджетен ефект се очаква за 2015 г.

Сега се оказва, че огромна част от българите няма изобщо да имат право на това облекчение. НАП ще отказва да възстановява данък на всички данъкоплатци, подали такова заявление, дори и в случаите, в които те отговорят на подоходния лимит - 4080 лв. за година, ако заявителите са получавали необлагаем доход извън трудовите си доходи. В групата на необлагаемите доходи попадат обезщетенията и помощите за безработица, помощите по закона за семейните помощи за деца, помощите по реда на закона за интеграция на хората с увреждания, обезщетенията при средна и тежка телесна повреда, застрахователните обезщетения при настъпило застрахователно събитие. За необлагаем доход се считат още дневните командировъчни, доходите от стипендии, печалбите от хазартни игри и др., общо 27 точки, изчерпателно изброени в закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Изключването на тези хора от правото на достъп до облекчението следва от буквалното прилагане на одобрените от депутатите текстове, става ясно още от инструкцията на НАП. В закона изрично се посочва, че право на приспадане на данък имат хора, които са получили единствено доходи от трудови правоотношения. От тази формулировка данъчните заключават, че при доходи, различни от трудовите, включително необлагаеми доходи, за които не се дължи данък, облекчението не се полага.

При гласуването на текстовете никой не направи подобно тълкуване на закона. Тогава в ябълка на раздора се превърнаха добавките за придобит трудов стаж, които правеха невъзможно ползването на облекчението от хора с дълъг професионален опит и минимална работна заплата. За добавката за стаж бе направено изрично изключение в закона и тя не се включва при калкулациите на получения от работника доход. Сега се оказва, че от потенциалните ползватели на облекчението ще бъдат изключени неизвестен брой данъкоплатци само защото са получили социални помощ от държавата именно защото са бедни.

Няма как да се установи какъв е броят на хората, които попадат в тези групи, и ще бъдат лишени от право на данъчното облекчение. Проверките на всички тези обстоятелства ще отворят сериозна работа на НАП, която трябва да установи има ли получавани допълнителни необлагаеми доходи, и може да доведат до голям брой невярно попълнени декларации от незнание. По неподкрепени с никакви детайлни разбивки данни на предходния министър на финансите Петър Чобанов ефектът от данъчното облекчение върху бюджета през 2015 г. ще бъде 150 млн. лв., прогнозен брой лица, които ще го ползват, не е обявяван.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив