25 Април 2024, 00:05 Днес (0) | Вчера (12)

Цената на тока може още да се повиши от 1 юли

09 Април 2013 08:50 в. Сега по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 април 2013, 08:53

ДКЕВР призна, че не може да промени таксата за пренос, и дори прогнозира по-висока зелена добавка. ВЕИ централи печелят дела срещу държавата в съда

Цената на тока може да се вдигне от 1 юли в разрез с масовите очаквания. "Няма много възможности за намаление на цената на тока за момента", заяви вчера шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Евгения Харитонова пред БНР. Причината е, че регулаторът на практика няма как да повлияе съществено върху цената за пренос на енергия и оттам да отпуши износа на ток. Наред с това Харитонова прогнозира и по-висока зелена добавка от началото на юли, тъй като от миналото лято в мрежата са включени доста нови ВЕИ централи и това трябва да се отрази в цените. И трите електроразпределителни дружества твърдят, че търпят огромни загуби заради екологичния ток. Само ЕВН поиска спешна промяна в цената на тока от 1 април, но регулаторът отказа. Тепърва обаче ЕРП-тата ще внесат в ДКЕВР предложенията си за следващия ценови период от 1 юли.

При неработещ парламент така наречената такса за пренос не може да се отмени или промени съществено, тъй като ще трябва да се промени закон. В момента тя е 34.3 лв. на мегаватчас и високата й стойност се сочи за главна пречка пред износа на електроенергия. В цената за пренос в момента се включват 5 компонента. Преносът през мрежата, предназначен за НЕК, е 9.47 лв. на мегаватчас. Цената за достъп, който се дължи на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), е 6.48 лв. на мегаватчас. Следват добавките за зелена енергия - 11.10 лв. на мегаватчас, и за високоефективно комбинирано производство - от топлофикациите и заводските централи - така наречената кафява енергия - 3.83 лв. на мегаватчас. За невъзстановяеми разходи, плащани на двете американски централи в "Марица-изток", отиват още 3.38 лв.

"Зелената добавка е определена от комисията в съответствие със Закона за енергията от възобновяеми източници и не може да бъде отменена, защото ще бъде закононарушение", заяви Харитонова. Има вариант до определянето на цените на тока през новия регулаторен период от 1 юли да се отмени само кафявата добавка при износа. Според Харитонова обаче това ще е временно и палиативно решение, защото тази добавка се изисква от ЕС. Възможно било и да се намали добавката за невъзстановяемите разходи за двата маришки ТЕЦ-а, но това нямало да е достатъчно и ще свали цената за пренос с не повече от 6 лева. "Категорично към този момент не можем да намалим цената за пренос през електропреносната мрежа, това ще е все едно да намалим приходите за поддръжката й, което към този момент не мисля, че е най-разумното, което може да се направи", каза още Харитонова.

БСП вчера предупреди, че се задава поредният енергиен хаос. Според Явор Куюмджиев от БСП основният виновник за това е бившият икономически министър Делян Добрев. Според него м.г. Добрев е написал писмо до Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), въз основа на което тя отказва разрешения на над 130 централи. "Тези откази в момента падат в съда и централите ще трябва да се включат в системата", заяви Куюмджиев. Думите му потвърди и шефът на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов. Според него обаче тези централи вече са включени в системата, но оспорват момента, в който се е случило това. "Имало е умишлено забавяне за включването им и впоследствие техният ток се изкупува на по-ниска цена от присъединените по-рано централи", заяви пред "Сега" Газдов. Това означава, че ако съдът отмени решенията на ДНСК, токът от ощетените централи ще трябва да се купува на много по-висока цена. До 30 юни токът от тези централи се изкупуваше средно по 485 лева на мегаватчас, а от 1 юли - за около 236 лв. за мегаватчас.



ЯСНОТА

През м.г. ДКЕВР одобри нови цени за т.нар. такса пренос, с които търговците вече плащат по 34.3 вместо по 22.9 лв./МВтч, за да транспортират по преносната мрежа тока, който са купили по свободни цени. Според Института за енергиен мениджмънт това произтича от задължението им да заплащат не само цената на преносната услуга, но и всички добавки към нея. Не е ясно защо обаче самите добавки се плащат заедно с таксата за пренос. Според бившия икономически министър Трайчо Трайков повишаването на такса пренос през м.г. е било направено единствено с цел да се съберат повече приходи в НЕК заради загубите от проекта за АЕЦ "Белене" и "Цанков камък". Енергийният ни холдинг в момента е в тежко финансово състояние, предстои му и да пусне облигации за около 500 млн. лв., за да покрие стари задължения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив