28 Март 2024, 13:14 Днес (7) | Вчера (12)

Чужда фирма проверява банките, пенсионните дружества и застрахователите

05 Май 2015 08:06 в. Труд по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 5 май 2015, 08:10

До края на годината ще бъде избран външен консултант, който да направи преглед на качеството на активите на банковата система у нас, а също и на пенсионните фондове и на застрахователите

Компанията трябва да отговаря на най-високите световни стандарти и да има подходящ международен опит в тази област. Това става ясно от актуализираната Национална програма за реформи на България, изпратена до Европейската комисия.

Банките сами ще трябва да изберат дружество, което да се ангажира с проверката, като то ще е едно за всички трезори. Това ще стане на базата на списък с компании, които отговарят на изискванията. Българските трезори ще трябва да покрият разходите за услугите на консултанта.

Подготовката за прегледа на банковите активи вече е започнала, става ясно още от програмата. В момента българските власти, с помощта на компетентните органи от Брюксел, подготвят методологията, по която ще бъде направена проверката.

Предвижда се проверката да започне през първото тримесечие на 2016 г., като ще се използват данните за банковата система от тази година. Резултатите ще бъдат представени на БНБ, която ще ги използва за провеждането на стрес тест през юли догодина. През този период трябва да бъдат определени мерките, които банките биха предприели при евентуален недостиг на капитала.

За провеждането на стрес тест на българските банки се заговори в края на миналата година като мярка за възстановяване на доверието след кризата с КТБ. Според финансиста Емил Хърсев обаче този ефект няма да бъде постигнат. Наскоро той коментира пред "Труд", че външна проверка на активите на банките само ще влоши доверието в тях.

Такива действия няма да бъдат предприети само в България. Стрес тестове са предвидени за целия Европейски съюз през следващата година.

От програмата става ясно още, че подобни проверки ще бъдат направени на пенсионните фондове и на застрахователните компании. Прегледът на активите им също ще бъде направен от външни консултанти.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив