16 Април 2024, 12:49 Днес (5) | Вчера (10)

Продават апартаменти само за 12 бона

08 Декември 2015 08:48 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 декември 2015, 09:00

Цените в зимните курорти удариха дъното

Малък апартамент от около 35 квадрата може да се купи в Пампорово за 12 140 лв., или около 14 средни работни заплати, научи "Монитор”. В Банско най-ниската оферта е от 8500 евро, или по-малко от 20 средни заплати за страната. В същото време ниските цени на ваканционните жилища в зимните курорти стимулира нарастването на броя на сделките.

"За разлика от другите ваканционни дестинации от началото на годината единствено в района на Банско и Разлог е отчетен ръст на сделките”, казва Добромир Ганев от "Форос”. "От началото на годината той е около 0,8%, но за последното тримесечие (на годишна база) е доста по-голям - около 7 на сто”, уточнява брокерът.

Според Полина Стойкова от Bulgarian properties с наближаването на активния зимен сезон постепенно се увеличава интересът към зимните курорти.

 Най-голям е към Банско, след това са Пампорово и Боровец, обяснява тя. "Може да кажем, че цените и в трите курорта вече достигнаха дъното и от няколко месеца насам има леки положителни движения на цените. Българите се интересуват най-много от Пампорово и Боровец, а Банско е най-интернационалният курорт - там освен българи имаме продажби на англичани, украинци, граждани на Македония и от други страни”, добавя Стойкова.

Доста по-различна е конюнктурата на пазара на имоти по морето. Според Добромир Ганев спрямо миналата година през третото тримесечие в Несебър сделките са с 16% по-малко, в Поморие със 7%. Най-голям е сривът в Царево – цели 36%. За деветмесечието в Балчик броят на сделките е паднал с 2%, в Бяла - с 8%, в Каварна - с една десета, в Несебър и Царево - с по една пета, а Поморие - с 6%.

"Главна заслуга за спада имат руснаците. Има покупки от хора от други страни, но те не са тенденция. Руснаците също не са спрели да купуват,

 

но са намалели с около 10-15%

 

Към края на декември процентите може да станат и по-големи, защото е минал най-силният летен период. Проблемът на пазара е именно по-малкият брой руски купувачи на пазара и той е видим”, смята той.

По думите му има някакви шансове покрай санкциите на Москва срещу Турция през следващото лятото у нас да дойдат повече руски туристи, а това да раздвижи и имотния пазар по морето.

 
Банско с номинация за балканска фест столица

 
Най-големият зимен курорт в България е номиниран за балканска столица на фестивалите от Balkan Awards for Tourism Industry 2015.

Над 50 фестивални формата са в културния календар на градчето, част от тях с международно значение, други с национален обхват и редица свързани със съхраняването на местните традиции и култура. Най-значимите международни фестивали са: Джаз Феста, БанскоФилмФест, Фестивал на балканската музика "Бохеми", музикалният фестивал "Банско Бийт", Балетен фестивал и "Хорайзън Фест". В Националния културен календар се вписват театралният фестивал "На публиката с любов", Фестивал за оперна и класическа музика, фестивал на изкуствата "Утринна звезда", фолклорен фестивал "Да надскочим Пирина". Местните традиции и култура се представят чрез Седмицата на банската традиция, Добринишко лято, традициония кукерски карнавал, "Празник на любовта и виното", както и прегледи на читалищна самодейност в общината.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 15 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8361
GBP 2.4796 2.4887 2.2895
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив