29 Март 2024, 01:28 Днес (0) | Вчера (11)

България ще продължи да бъде провинция в Европа

05 Януари 2011 12:38 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Новите промени няма да решат проблемите на здравното осигуряване в страната - мнение на д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване(АЛДДЗО)

Д-р Виткова, как здравните компании посрещат новината, че трябва да се прелицензират като застрахователи?
Здравните компании чакахме това да се случи, но сме категорични, че тези промени няма да решат проблемите на здравното осигуряване в страната. Самото доброволно осигуряване ще се пренастрои изцяло на застрахователен принцип и няма да покрива реалните нужди на хората от здравни услуги. Също така смятаме, че кешовите плащания ще продължават да изпреварват трансфера и в солидарния модел, който изповядваме в доброволното здравно осигуряване.

Как очаквате да реагират компаниите на новите изисквания?
Тези дружества, които са част от застрахователни групи, ще се влеят в общозастрахователните компании на групите, а онези, които са самостоятелни, ще очакват решение на своите акционери. Ще трябва да се съобразим с новите изисквания, но какво ще донесе това на системата – никой не знае. Какво от това, че капиталът на компаниите ще стане 4,2 млн.лв., когато оборотите ни са в рамките на 35 млн. лева, а плащанията в системата възлизат на 1 млрд.лева?
Предложените промени изцяло промянат визията за развитие на здравноосигурителния модел у нас.
Трябва да е ясно, че без да се даде ниша за развитие на здравноосигурителния модел, България ние ще продължи да бъде провинция в Европа с 40% кешови плащания от гражданите. Това е реалната ситуация.

Какво ще предприемат здравните дружества?
В понеделник ще излезем със становище пред Министерството на здравеопазването, в което отново ще обясним позицията си по отношение на директивите на ЕС. Там по традиция този бизнес е даден на застрахователните компании, само че в Европа самите застрахователи си създават отделни дружества. Ние тук имаме отделни дружества, а ето, че ще трябва да ги вливаме в застрахователните компании.

Тоест, изпреварили сме изискванията на ЕС.
На практика точно така се получава.

В кои страни от ЕС здравният бизнес е даден на здравноосигурителни компании?
Германия си извоюва 4 години гратисен период, в който нейните здравноосигурителни компании да могат да правят само здравно осигуряване. До момента страната продължава да работи така.
В Белгия трите големи здравноосигурителни компании – на църквата, на социалдемократите и на синдикатите – нямаха регулация, затова се наложи да бъдат регулирани. Ние в България сме надзиравани от същия надзор, който регулира и застрахователния пазар.
Във Франция здравните компании работят като взаимоспомагателни кооперации. Франзуците са приели здравното осигуряване  като част от социален пакет за различните категории служащи, миньори и т.н., който социален пакет се доплаща. Поради тази причина, че се доплаща, страната не е длъжна да съобразява националното си законодателство с европейските изисквания. Също поради това Франция е регламентирала, че само местни дружества имат правото да упражняват тази дейност – защото здравното осигуряване е част от социалния пакет в страната.

В понеделник ще излезете с решение. Очаквате ли да ви чуят?
Преценявайки реално обстоятелствата, мисля, че не.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив