20 Април 2024, 09:51 Днес (0) | Вчера (10)

Райфайзенбанк: Положителни сигнали от основните икономически индикатори, но и увеличаваща се несигурност от външните пазари

07 Август 2012 16:13 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 7 август 2012, 16:17

В момента отново сме изправени пред несигурността, според анализатори на банката

Райфайзенбанк (България) ЕАД публикува месечния си макроикономически анализ на данните за България, актуални към края на месец юли. Според анализаторския екип на банката, последните отчетени стойности на макроикономическите показатели потвърждават сигналите за възстановяване на вътрешното търсене в страната.

В унисон с очакванията на банката, ръстът на производството в преработващата промишленост през май се ускорява до 4.8% на годишна база. С това продукцията общо за промишления сектор вече е на положителна територия, след пет месеца на спад. Отчетено е и нарастване в реално изражение на обема на търговията с 3.9% на годишна база, след спадовете за периода юли 2011 г. - април 2012 г. Нарастването на износа на стоки също се ускорява – до 10.7% на годишна база, което потвърждава, че влошаването в началото на годината е било временно и като цяло динамиката на показателя следва благоприятното развитие от предходните две години.

Същевременно, влошаването на текущата сметка и търговското салдо спрямо година по-рано продължава, което е отчетено като положителен сигнал, тъй като се дължи на подобряване на икономическата активност в страната и необходимост от внос на стоки. През май вносът на стоки нараства динамично – с 19% спрямо година по-рано, като от началото на 2012 г. с основен принос за нарастването му е вносът на инвестиционни стоки.

Наблюдават се и други индикации за възстановяване на инвестиционната активност, която дълго време остана потисната. Движението на финансовите потоци от и към страната е по-благоприятно в сравнение с миналата година. С натрупване за първите пет месеца на 2012 г. нетните текущи трансфери достигат 1 млрд. евро (с 310 млн. евро повече на годишна база), а нетните преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) възлизат 408 млн. евро (при едва 15.5 млн. година по-рано). Също така, изходящият поток на валута и депозити за януари-май 2012 г. намалява на годишна база, което означава, че в страната е на разположение по-голям финансов ресурс за разширяване на инвестиционната дейност на фирмите.

Косвен индикатор за подобряване на икономическата среда и в частност на инвестициите е и ускоряването на темпа на нарастване на кредитите до 3.8% на годишна база, основно по линия на нефинансовите предприятия. При домакинствата обаче, кредитирането стагнира и дори отбелязва годишен спад от 1%.

„Основните индикатори показват, че възстановяването бавно и плахо набира скорост от началото на пролетта”, коментира главният икономист на Райфайзенбанк Калоян Ганев. „С оглед на продължилата по-дълго от очакваното кризисна ситуация в страната, това няма как да не бъде отчетено като положителен факт. За съжаление, през последните седмици облаците над Еврозоната отново се сгъстяват и ако резултатите на най-големите икономики се влошат допълнително, това ще се отрази в негативен план и на българската икономика. В момента отново сме изправени пред несигурността, но ще изчакаме още известно време преди евентуално да ревизираме прогнозите си”, допълни Ганев.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив