28 Март 2024, 17:35 Днес (11) | Вчера (12)

Пазете се от скиминг устройства – лесни правила за безопасно теглене на пари

22 Април 2021 12:22 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 април 2021, 12:15

Скиминг устройствата, поставени в банкоматите, могат да бъдат идентифицирани, ако потребителите проверяват внимателно машините преди да ги използват. Международният доставчик на финансови услуги Euronet съветва да се следват няколко прости правила, за да се намали до минимум рискът от измами при теглене на средства от ATM устройства. Експертите на компанията подчертават, че 80% от всички плащания в България са в брой и затова е от ключово значение потребителите да са добре информирани как да използват банкомат безопасно и да защитят парите си.
Скимиращите устройства са четци на карти, които се инсталират в банкомата и могат да бъдат замаскирани по такъв начин, че да изглеждат като част от него. Въпросните устройства крадат данните на картата и впоследствие парите в нея могат лесно да бъдат изтеглени от измамници. Първо основно правило преди потребителите да поставят картата си в банкомата е да опитат да помръднат клавиатурата, за да видят дали тя е част от машината, или върху оригиналната е поставена фалшива. Важна стъпка при проверката на ATМ устройството е да опитате да отместите пластмасовата част около слота за вкарване на банковата карта. Друго златно правило е, когато въвеждате PIN кода, винаги да покривате клавиатурата с ръка, в случай че наоколо е поставена незаконна камера.
Избирайте внимателно местоположението на банкомата и преценявайте времето на теглене. Избягвайте тегленето на пари от банкомати на локации, които не изглеждат достатъчно безопасни, като празни тъмни улици и места без никакви мерки за сигурност. В допълнение на това, използването на ATM устройство през нощта не е препоръчително, освен ако не е разположено в оживен район.
И машините правят грешки. Белeжката от банкомата е доказателство за извършена трансакция, затова потребителите трябва да я пазят, в случай че възникне някакъв казус. Друга причина да не хвърляте бележката в коша до ATM устройството е, че  тя съдържа много важни данни. Ако информация като имената ви и номера на сметката ви попадне в грешни ръце, може да си навлечете сериозни проблеми. Престъпниците със сигурност ще намерят начин да използват тези данни с цел измама.  
Ако се опасявате, че банкоматът може да има проблеми, свързани със сигурността, то тогава непременно се свържете с оператора на машината. Контактите обикновено би трябвало да са изписани на самото устройство. Повечето центрове за обслужване на клиенти са на разположение денонощно, за да разрешават различни казуси, така че по-добре потърсете съдействие вместо да поемате рискове. Трябва да направите същото не само ако се притеснявате за сигурността на банкомата, но и ако имате проблем с тегленето на пари. В този случай е важно да се отбележи, че причината може да не е машината, която използвате, а банковата ви карта. Затова се свържете и с ATM оператора, и с банката си, за да се уверите, че всичко е наред.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив