25 Април 2024, 08:55 Днес (0) | Вчера (12)

Близо една пета от българите са плащали наскоро подкуп за здравна услуга

15 Юни 2021 11:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 юни 2021, 11:33

Една трета от европейските граждани смятат, че корупцията се влошава в тяхната страна

Страните в Европейския съюз (ЕС) са известни с това, че са богати, стабилни и демократични. Този чист образ обаче е подкопан от проблеми, вариращи от регионално неравенство и ерозия на върховенството на закона до проблеми с корупцията. Новият доклад "Глобален барометър на корупцията - ЕС" на Transparency International е едно от най-големите, най-подробни проучвания на възгледите и опита на хората от корупцията в целия блок. Проучването обхваща над 40 000 души във всички 27 държави от ЕС. Резултатите разкриват, че почти една трета от хората смятат, че корупцията се влошава в тяхната страна. Още 44% смятат, че положението не става по-добре.
Независимо дали става въпрос за възприятия за държавна корупция и безнаказаност за неправомерни действия, или за използване на лични връзки при достъп до обществени услуги, резултатите оспорват имиджа на ЕС като място на почтеност. Те също така призовават за незабавни и координирани действия срещу нарастващия проблем.
Хората в ЕС разглеждат с все по-голяма тревога уютните отношения между бизнеса и правителството. Когато не е ясно какви връзки имат политиците с бизнес общността, съществува риск политиките и регулациите да се правят в полза на тесните частни интереси, а не на общото благо.
Проучването установява, че около една трета от хората (30%) смятат, че тяхното правителство взема предвид техните виждания при вземане на решения. В 27-те страни от ЕС близо две трети (62%) посочват, че корупцията в правителството им е сериозен проблем, а три четвърти (76%) заявяват, че ситуацията е в стагнация или се влошава. Около половината смятат, че подкупите или връзките често се използват от бизнеса за осигуряване на печеливши държавни договори и че големите компании често избягват да плащат данъците си. Ето защо не е изненадващо, че повече от половината от хората в ЕС смятат, че тяхното правителство се управлява от частни интереси. По-малко от 20% от жителите на Дания и Финландия смятат корупцията в правителството за голям проблем в страната си. Но над 85% от българите, хърватите, кипърците, италианците, португалците и испанците са на противоположното мнение.
Почти две трети от хората в ЕС смятат, че корупцията в правителството е проблем в тяхната страна. Това се влошава от широко разпространеното схващане за безнаказаност, като само 21% вярват, че служителите често получават правилните наказания за корупция.
Гражданите са разделени относно това кои институции имат най-големите проблеми с корупцията. В половината от страните от ЕС премиерите и членовете на парламента се смятат за най-корумпираните. В другата половина това са ръководителите на бизнеса и банкерите. И все пак доверието в полицията, местните власти и съдилищата е голямо в целия регион. Повече от 60 на сто от жителите на ЕС съобщават, че се доверяват на тези институции.

Здравеопазването е гореща точка за корупция. Това е особено тревожно по време на настоящата пандемия на COVID-19, когато гражданите спешно се нуждаят от медицинска помощ и ваксинации. Въпреки че само 6% от хората са платили подкуп за здравеопазване, 29% от жителите на ЕС са използвали лични връзки, за да получат медицинска помощ. Това се равнява на повече от 106 милиона души в целия блок. Около една пета от гражданите на Румъния, България, Унгария и Литва са платили подкуп за подобни услуги. Най-висок дял на хора, които казват, че са дали подкуп, за да си осигурят услуга в здравеопазването е в Румъния (22%), следвана от България (19%). По време на здравна криза използването на лични връзки за достъп до обществени услуги може да бъде толкова вредно, колкото плащането на подкупи. От решаващо значение е правителствата в ЕС да удвоят усилията си, за да осигурят справедливо и справедливо възстановяване от продължаващата пандемия.
Глобалният барометър за корупция - ЕС 2021 регистрира данни за изнудване, което представлява злоупотреба с власт за получаване на сексуална изгода или предимство. Това често се случва в замяна на обществени услуги, като здравеопазване или образование. Докато 75 процента от жителите на ЕС смятат, че изнудването се случва поне от време на време, само 7% от хората съобщават, че са го преживели пряко или са познали някой, който е бил участник.
България, Хърватия и Румъния са сред държавите с най-висок процент на изнудвани хора, които имат достъп до обществени услуги.

Мненията в целия ЕС са разделени, що се отнася до безопасността при докладване на корупцията - около половината от хората смятат, че ще станат обект на отмъщение, ако съобщят за корупция. Подобен брой обаче смятат, че е безопасно да го направят. Хората в региона са обнадеждени – почти две трети от жителите на ЕС смятат, че обикновените хора могат да променят борбата срещу корупцията.  В нито една страна не преобладава мнението, че корупцията намалява. Най-позитивният резултат е в Словакия, където това смятат 39 на сто от жителите.
Като цяло, въпреки широко разпространените убеждения в противното, корупцията е проблем в ЕС. Правителствата в региона и институциите на ЕС трябва да положат незабавни и съгласувани усилия, за да гарантират, че животът на обикновените хора е свободен от корупция.
Те трябва да изградят доверието и да гарантират участието на хората при вземането на решения, което следва да е напълно прозрачно и да дава възможност на гражданите да държат правителствата отговорни.
Правителствата трябва да защитят всички, които разкриват корупция, включително чрез пълно транспониране на Директивата за защита на лицата, подаващи сигнали за нередности, която трябва да бъде приложена до декември 2021 г. във всички държави-членки.
Необходимо е да има надеждна защита срещу неправомерно влияние в политиката чрез подобряване на прозрачността на всички лобистки дейности и справяне с конфликти на интереси между длъжностните лица.
Трябва да бъдат създадени стандарти за почтеност в частния сектор чрез укрепване на корпоративните стандарти за борба с корупцията.
Друга препоръка предвижда подобряване на прозрачността на корпоративния данък и предотвратяване на избягването на данъци, включително чрез допълнително хармонизиране на правилата за корпоративно данъчно облагане в ЕС.
Докладът настоява за намаляване на възможностите за корупция при държавното договаряне чрез подобряване на наличността и качеството на данните за обществените поръчки и осигуряване на публичен достъп до регистрите на бенефициентите на дружествата.
Необходимо е и да има отговорност за злоупотреби с власт, включително за нарушения на принципите на правовата държава от правителствата, чрез ефективно наблюдение, прилагане и възпиращи санкции.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив