28 Март 2024, 13:08 Днес (7) | Вчера (12)

"Уникредит Булбанк": Поевтиняването на кредитите ще зависи и от работата на БНБ

18 Май 2015 13:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 18 май 2015, 13:26

Възстановяването на българската икономиката ще става все по-видимо през тази и следващата година. На банковия сектор предстои преглед на качеството на активите

По тази причина част от кредитните институции ще предприемат действия по подсилване на капиталовите си позиции. Други, пред които това не стои като необходимост, ще потърсят възможности за увеличаване на портфейла си от нови кредити.

Това сочи анализ на главния икономист на най-голямата по активи банка у нас "Уникредит Булбанк" Кристофор Павлов.

Той очаква съотношението между лихвите по депозитите и кредитите да се задържи на достигнатите към момента нива поне до края на тази година. "Това ще бъде съпроводено с известен спад на лихвите както по депозитите, така и по кредитите. Скоростта, с която ще протича този процес ще бъде с не повече от половин процентен пункт годишно", допълва Павлов.

Неговата оценка е, че лихвите по кредитите ще започнат да намаляват с по-бързи темпове след средата на следващата година, като в дългосрочен план е налице немалък потенциал за по-нататъшен спад, а с това и за намаление на съотношението между лихвите по депозити и кредити.

Данните на БНБ към края на март показаха, че лихвите по влоговете продължават да спадат. Така доходността по спестяванията на фирмите в лева пада под 1 на сто, а средната годишна лихва на влоговете на населението е 1.74%. Тези стойности са рекордно ниски за последните 15 години.

Колко голям е потенциалът за по-бърз спад на лихвите по заемите, наред с други фактори, ще зависи и от това колко далече ще стигнат предстоящите процеси на реорганизация на сектора, се посочва още в анализа.

Според Павлов "ако регулаторът (БНБ - бел. ред.) съумее да тласне сектора към по-бързо абсорбиране на оставащите загуби в портфейлите и бъде по-настоятелен що се отнася до изкореняване на оставащите лоши практики на кредитиране и нарушенията на изискванията за отчетност и разкриване на информация, доколкото и където са налице такива, може да се очаква ускоряване на процесите на консолидация, отпадане на неефективни играчи и в крайна сметка подобряване на ефективността и рентабилността на системата".

Това в крайна сметка би трябвало да позволи и по-нататъшен спад на цената на кредитите за домакинствата и фирмите от реалната икономика, посочва Павлов.

Той се застрахова, че правенето на каквито и да било прогнози е много трудно, но според него при такъв сценарий, е възможно средните лихви по корпоративните кредити да намалеят до около 4.5% в края на 2017 г. за цялата система при 5.87%, отчетени през март тази година.

"Потенциалът за намаляване на лихвите по кредитите на домакинствата е може би дори по-голям – достигане на средна цена на целия портфейл от кредити на сектора от около 7.75% в края на 2017 г. при 9.30%, отчетени през март 2015 г.", посочва икономистът.

Той посочва, че по-бързото от очакваното възстановяване на износа през първото тримесечие може да доведе до това банката да ревизира нагоре прогнозата си за ръста на икономиката през тази година. В момента очакването е той да е 1.9 на сто.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив