18 Април 2024, 19:43 Днес (11) | Вчера (11)

WEF & Zurich Insurance: В разгара сме на историческо събитие, което ще промени света

08 Юни 2020 10:33 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 юни 2020, 09:24

"Увеличаването на неравенството, драматичното изместване на поведението на потребителите и блокирането, което оказва значително влияние върху перспективите за младите хора, психичното здраве и благополучието са силно взаимозависими въпроси, които влияят в еднаква степен на глобалната икономика, геополитиката и нашите общества." Това коментира Джон Скот, ръководител на "Риск за устойчивост и застраховане" в Zurich Insurance в доклада за риска на WEF & Zurich Insurance за Covid-19. Кои са най-важните последици от пандемията?

Работа
HR отделите отдавна не са били по-важни от сега. Работата от разстояние увеличава риска от изолация, алкохолна зависимост, излишно тютюнопушене и проблеми с гърба заради лоша ергономична стойка. Преди това държавата е разглеждана като най-добрата гаранция за безопасност, но работодателите трябва да приемат, че и те трябва да защитават работниците си, за да оцелеят и да процъфтяват. Връщането към фазата на растеж преди Covid-19 вероятно ще бъде дълга и трудна задача и предприятията може би ще използват по-малко служители в бъдеще, затова предизвикателството да се върнем към нормалното е толкова психологически, колкото и икономически избор.

Неравенство
Тази икономическа криза вече засегна неимоверно по-тежко социално по-слабите групи. На някои им се налага да се изправят пред моралната дилема да избират между това да работят за получаване на доходи или да останат у дома, за да защитят здравето на семейството си. Продължителното излагане на рискове за здравето, с които се сблъскват основно работниците, които често са сред най-ниско платените, поражда загрижеността за повишената смъртност сред хората в тези роли, подчертавайки значителните социални неравенства в доходите и здравето.

Бъдещи поколения
Психичното здраве и благополучието на младите хора страдат, както и дългосрочните перспективи пред тях. Младежката заетост в развитите икономики едва се върна към нивата на финансовата криза преди 2008 г., а в развиващите се икономики безработицата сред младите расте непрекъснато, което създава реален риск от социални вълнения. Понастоящем 80% от студентите в света - повече от 1,6 милиарда млади хора, не посещават училище, а много от учениците в по-бедните общности нямат необходимите инструменти за достъп до онлайн курсове или не могат да работят лесно у дома.

Поведение на потребителите
Поведението на потребителите вече се променя, дори по време на фазата на стабилизация, в която повечето икономики са в момента. През март глобалните потребителски разходи бяха по-ниски с всяка изминала седмица. През последните две седмици на април и началото на май обаче потребителските разходи се възстановяват постепенно всяка седмица в очакване на преминаване във фаза на "нормализиране", когато икономиките намаляват мерките за блокиране и показват признаци на икономическо възстановяване. Отначало разходите бяха за основни неща, като например хранителни стоки, но сега разходите са по-фокусирани върху подобренията на дома и облеклото. Все още няма значителни разходи за забавление.

Според Джон Скот "дългосрочните въздействия върху обществото, като изостряне на неравенството и промени в поведението на потребителите, естеството на работа и ролята на технологиите - както на работното място, така и у дома - ще променят начина ни на живот завинаги за нас като личности, като работна сила, общество и бъдещи поколения. Тези социални измерения на кризата, включително търкания между поколения и продължителен стрес за благосъстоянието на хората, ще бъдат усетени от населението по света и ще създадат значителни обществени последици в дългосрочен план.
Имаме повод за оптимизъм. Трябва да се съсредоточим не само върху решения за здравеопазване, а върху такива за възстановяване, фокусирани върху климата, устойчивостта и социалните рискове, като неравенство, психично здраве, липса на обществено сближаване и приобщаване. Ако не направим това, вероятно пропуските в неравенството - особено финансовите - ще останат и ще се увеличат."

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив