29 Март 2024, 00:24 Днес (0) | Вчера (11)

10 ценни умения в киберсигурността, които са важни през 2021 г.

13 Януари 2021 10:24 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 13 януари 2021, 10:29

Дистанционна работа провокира ръст в търсенето на умения по киберсигурност

ИТ специалистите с опит в мерките за сигурност при разработката на приложения, изчислителните облаци и управлението на риска ще имат най-много възможности за работа през настоящата година и след това, според нов анализ на данните за работните места. Оказва се и, че практиката в сферата на "облака” може да осигури най-добрата заплата. Според доклад за най-бързо развиващите се умения в областта на киберсигурността през 2021 г., най-ценното умение днес е защитата за разработката на приложения. Atlas VPN прогнозира, че търсенето на хора с подобен опит ще нарасне с цели 164% в рамките на идните пет години, пише TechNews.bg.
Специалистите по сигурност, които имат опит в облака, също ще са много търсени. AtlasVPN съобщава, че нуждата от експерти по защита на облачни системи ще се увеличи със 115% през следващите пет лета. Това умение е важно за архитектите на облачни решения, системните инженери, разработчиците, инженерите по киберсигурността и консултантите по сигурността.
Управлението на риска е друг набор от умения в сферата на сигурността, чието търсене се очаква да нарасне значително през следващите пет години – с 60%.
Анализът също така взема предвид каква част от повишаването на заплатата се дължи на различните набори от умения. Облачният опит е свързан с най-високо заплащане.

Целият топ 10 на най-ценените и търсени умения в сферата на киберсигурността, обобщен от Tech Republic, изглежда така:

    Сигурност на разработката на приложения
    Облачна сигурност
    Управление на риска
    Разследване на заплахи
    Реагиране при инциденти
    Съответствие и контрол
    Поверителност и сигурност на данните
    Управление на достъпа
    Стратегия за сигурност и управление
    Сигурност на здравната информация

Въпреки че уменията за боравене със сигурността на здравната информация попадат в края на топ 10, в доклада се отбелязва, че тези способности са от огромно значение далеч извън ИТ отделите. Хората, работещи в сферата на здравното осигуряване, медицинските досиета и администрацията на здравеопазването, се нуждаят от сериозно и задълбочено разбиране на приоритетите и разпоредбите за киберсигурност.
Анализът се основава на доклад от Burning Glass Technologies от октомври 2020 г. Документът е базиран на анализ на база данни с повече от 1 милиард работни записи. На тях стъпват петгодишните прогнози за растежа на уменията в областта на киберсигурността.
Тъй като компаниите разширяват своите планове за дистанционна работа и през новата година, търсенето на умения за киберсигурност ще се увеличава. Според проучване на Harvey Nash/KPMG сред ИТ директорите от 2020 г., 35% от организациите считат професионалистите в областта на киберсигурността за най-важни при наемането. Хакването на SolarWinds изведе на преден план критичната важност на експертите от този вид – и на тяхната фундаментална роля за съществуването на организациите от всички сектори.
Компаниите ще продължат да се нуждаят от специалисти по сигурността все повече, за да защитят своите корпоративни данни и да се бранят срещу все по-агресивната заплаха от кибератаки. Темата Covid, ваксините и леченията ще продължават да се експлоатират от кибер-престъпниците в кампании за фишинг и дезинформация, които стъпват на проблема с пандемията вече почти година.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив