18 Април 2024, 20:43 Днес (11) | Вчера (11)

Европарламентът даде рамо на солидарния пенсионен модел

22 Май 2013 09:39 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 22 май 2013, 09:42
Под лиценза на creativecommons

Дори и при сценарий за дългосрочен нисък икономически растеж, който да накара държавите членки да консолидират бюджетите си, публичното пенсионно осигуряване трябва да продължи да бъде гаранция за достоен начин на живот, заявиха депутатите

Икономическата криза и предизвикателствата, свързани с все по-застаряващото население, разкриха слаби места както при частните, така и при обществените пенсионни схеми, заявиха европейските депутати в резолюция, гласувана вчера, съобщи пресслужбатана ЕП.

Текстът изисква държавите членки да въведат или да поддържат диверсифицирани пенсионни схеми и подчертава ролята на обществените пенсионни системи за осигуряването на достоен начин на живот за всички. Роля, която депутатите призоваха страните членки да гарантират.

"Една трета от населението на ЕС е на възраст над 55 години. Устойчивостта на пенсионните схеми е заплашена от демографските тенденции за застаряване на населението и от ограничените публичните финанси. Пенсионното осигуряване е отговорност на държавите членки поотделно, но е нужен механизъм за координация от ЕС, особено в контекста на програмите за реформи и стабилност", заяви Риа Омен Ройтен (ЕНП, Холандия), докладчик за резолюцията. 

Като реакция на бялата книга, издадена от комисията през февруари 2012 г., депутатите препоръчват държавите членки да въведат "многостълбов" пенсионен подход, комбиниращ публично пенсионно осигуряване в първия стълб, допълнителни пенсии от колективни договори, работодатели или законодателни изисквания във втория стълб и частни спестявания в третия. Те подчертават, че икономическата криза е разкрила уязвимостта както на частното, така и на публичното пенсионно осигуряване. 

Дори и при сценарий за дългосрочен нисък икономически растеж, който да накара държавите членки да консолидират бюджетите си, публичното пенсионно осигуряване трябва да продължи да бъде гаранция за достоен начин на живот, заявиха депутатите. Те подчертаха, че публичните пенсии остават основен източник на приходи за пенсионерите и изразиха съжаление, че бялата книга на Комисията не е адресирала достатъчно категорично нуждата от стълб в осигуряването, който да не позволява изпадането в бедност. Депутатите осъдиха и драстичните съкращения в бюджетите на държавите, пострадали най-силно от кризата, които доведоха много пенсионери до бедност. 

Увеличаването на заетостта чрез поетапното премахване на схемите за ранно пенсиониране или даването на възможност на хората при желание да работят и след пенсионна възраст, е необходимо, за да може да се финансира адекватна, сигурна и устойчива пенсионна система, се казва още в резолюцията.

Резолюцията подчертава и нуждата от гаранции, че служителите, работили в чужбина, ще могат да придобиват и запазват пенсионните си права във всички страни членки.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 18 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8385
GBP 2.4796 2.4887 2.2902
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив