29 Март 2024, 17:56 Днес (12) | Вчера (11)

Еврокомисията се върза на първоаприлска шега и започна разследване

19 Август 2013 15:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 19 август 2013, 15:09

В отговор на това от летището поставиха под съмнение компетентността на експертите в евроинституцията и това дали те спазват професионалните стандарти

От запитване на Европейската комисия към летището до Брюксел "Шарлероа" за инвестиции за построяването на нова писта става ясно, че експертите в Генерална дирекция "Конкуренция", без да проверят, са се подвели от шеговита статия, публикувана на 1 април от малко известния белгийски сайт Pagtour, пише „Юроактив”.

В запитване до белгийските власти еврокомисията споменава фалшивата статия, според която "Шарлероа" планира да построи нова писта с държавни средства. В отговор на това от летището поставиха под съмнение компетентността на експертите в евроинституцията и това дали те спазват професионалните стандарти.

"Човек може да се запита за сериозността на някои чиновници, отговорни за ресори и работещи в еврокомисията", заяви изпълнителният директор на летището Жан-Жак Клоке. Според него изобщо не е обсъждано откриването на нова писта на "Шарлероа".

"Това беше първоаприлска шега и комисията използва този текст, за да ни обвинява ненужно", подчерта той и настоя институцията да спре да тормози летище "Шарлероа". Той припомни, че това не е първото разследване на еврокомисията срещу тях.

Аеропортът е евтината алтернатива на основното летище на Брюксел - "Завентем". Той се разрасна в края на 90-те с появата на нискотарифния превозвач Ryanair. Тогава еврокомисията се противопостави на отпускането на финансова помощ от валонското правителство, като заяви, че средствата могат да се приемат за държавна помощ и пречат на свободната конкуренция.

През 2008 г. Общият съд на Европейския съд реши, че делото на комисията срещу "Шарлероа" трябва да бъде анулирано по процедурни причини. През 2012 г. обаче Европейската комисия отвори отново случая.

В същото време от сайта, източник на новината, са доволни от развитието. "Кой казваше, че Pagtour не е четен от най-висшите власти, които ни управляват? Като и че сайтът ни не е влиятелен? Статия от (редактора) Пиер Проньов привлече цялото внимание на Генерална дирекция "Конкуренция" към съдържание, с което те поискаха обяснение от летище "Шарлероа". Лошата новина за тях обаче е, че това беше първоаприлска шега", пише изданието.

 

Сайтът припомня, че публикува фалшиви новини на всеки 1 април, като винаги оставя в статиите си "спасителни" фрази, от които читателите могат да разберат, че става въпрос за шега. Тези "спасителни пояси" обаче не са били хванати нито от служителите от комисията, нито от чиновниците в белгийското федерално и валонското правителство, през които също е минало запитването на Европейската комисия.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив