20 Април 2024, 04:17 Днес (0) | Вчера (10)

Европейските застрахователи у нас са 418, а европейските брокери – 2168

12 Януари 2022 11:11 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 януари 2022, 11:11

През декември 73 уведомления са получени в КФН за желанието застрахователи и брокери да работят на територията на България

За декември 2021 г. в Комисията за финансов надзор (КФН) са получени 73 уведомления от компетентни органи на държави-членки на ЕС относно намерението на застрахователи и застрахователни посредници със седалище в други държави от ЕС да извършват трансгранична  дейност на територията на България при условията на свободата на предоставяне на услуги, в т.ч. уведомления за разширяване обхвата на извършваната дейност или предоставяне на информация за промяната на адреси, представители или други обстоятелства.
През този период в КФН не са постъпвали уведомления от националните компетентни органи на държавите от ЕС за намерението на застрахователи със седалище на тяхна територия да извършват дейност или да преустановят извършването на дейност на територията на България. Поради това, към края на 2021 г. общият брой на застрахователните дружества със седалище в други държави-членки, които имат намерение да извършват дейност у нас при условията на свободата на предоставяне на услуги, се запазва на 418.
За декември 2021 г. в КФН са получени 21 уведомления от компетентните надзорни органи на държави от ЕС за намерението на застрахователни посредници от ЕС да извършват дейност по застрахователно посредничество в България при условията на свободата на предоставяне на услуги.
През същия период са получени 42 уведомления за преустановяване извършването на дейност по застрахователно посредничество на територията на страната ни при условията на свободата на предоставяне на услуги.  Към края на 2021 г. броят на застрахователните посредници със седалище в държави членки на ЕС, заявили намерение да извършват трансгранична дейност в Република България, намалява до 2 168.
През декември 2021 г. КФН не е изпращала уведомления до националните компетентни органи на държавите членки на ЕС относно намерението или оттеглянето на намерението на застрахователните дружества със седалище на територията на Република България да извършват трансгранична застрахователна дейност. Така, към края на 2021 г. общият брой на местните застрахователи, заявили намерение да извършват застрахователна дейност на територията на други държави членки при условията на свободата на предоставяне на услуги, се запазва на 17.
През периода КФН е изпратила едно уведомление до компетентните органи на държави членки на ЕС относно намерението на застрахователен брокер със седалище в Република България да извършва трансгранична дейност по застрахователно посредничество при условията на свободата на предоставяне на услуги на тяхна територия, както и 1 едно уведомление относно намерението на един застрахователен брокер да разшири обхвата на трансграничната си дейност, която извършва дейност на територията на държавите членки при условията на свободата на предоставяне на услуги. Така, общият брой на застрахователни посредници със седалище в България, заявили намерение да извършват дейност по застрахователно посредничество на територията на държави членки на ЕС при условията на свободата на предоставяне на услуги или при правото на установяване, нараства на 55.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 19 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8314
GBP 2.4796 2.4887 2.2841
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив