29 Март 2024, 15:38 Днес (10) | Вчера (11)

Състезанието "Гладиатори на колела" обединява модерния спорт с античните традиции

04 Юли 2017 16:38 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юли 2017, 16:40

Дунавските села се вдигнаха в подкрепа на първата по рода си вело – надпревара по цялото българско крайбрежие на Дунав

На 8 и 9 юли от видинското село Куделин ще стартира първото по рода си велосипедно аматьорско състезание, по цялото българско крайбрежие на р. Дунав - "Гладиатори на колела". То ще се проведе по продължението на 730 – километровия веломаршрут "Дунав Ултра" и ще обхване 550 км. от него, свързвайки най-северозападното населено място на България – село Куделин  – с най-източното населено място на брега на реката у нас – гр. Силистра. Целта е маршрутът да бъде изминат за по-малко от 40 часа. Проявата ще обхване общо 89 населени места, включително 17 български града. В нея ще се включат десет колоездачи – аматьори, включително и две жени. Организиратори са КК Дунав Ултра и "Диджитал СОВА".

"Създадохме велосъстезанието "Гладиатори на колела", за да привлечем вниманието към дунавския регион и възможностите за велотуризъм по поречието на реката. Това е най-дългия велосипеден маршрут в България и освен това е регион, осеян с археологически и исторически паметници, много от които до сега са били в страни от общественото внимание. Желанието ни е да променим това, обединявайки модерния спорт с античните традиции и досегашните положителни отзиви както от България, така и от чужбина, показват, че сме на прав път" - заяви Борис Бегъмов, лидер на организационния екип и колоездач – аматьор, който вече е преминал през 2015 г. маршрута "Дунав Ултра" за по-малко от 45 часа.

По продължението на маршрута е била някогашната граница на римската империя с укрепени римски градове като Бонония, Алмус, Улпия Ескус, където е бил разположен Пети Македонски легион, Никополис, Рицария, Сексагинта Приста, Нове (днешен Свищов), където е бил Първи Италийски легион и Дуросторум (днешна Силистра), дом на Единадесети Клавдиев легион.

Междувременно, научавайки за проявата, жителите на все повече дунавски села се самоорганизират в нейна подкрепа. Най-напред от селата Долни Вадин и Горни Вадин са обявили, че ще посрещнат участващите колоездачи – аматьори в подкрепителни пунктове, в които ще осигурят домашна баница, сладкиши и студен айран и ще им оказват както физическа, така и морална подкрепа. Това е една от трудните и откъснати отсечки на надпреварата и подкрепата на местните жители ще има важно значение. Скоро след това стана ясно, че и силистренското село Сребърна също ще организира подкрепителен пункт в подкрепа на проявата. Местните жители ще осигурят на участниците традиционната Добруджанска погача, студена вода, както и шоколад.

Общо дванадесет общини ще окажат логистична подкрепа на първото състезание "Гладиатори на колела” - Община Видин, Община Лом, Община Козлодуй, Община Оряхово, Община Гулянци, Община Никопол, Община Белене, Община Свищов, Община Две Могили, Община Русе, Община Тутракан и Община Силистра. Проявата получава и институционална подкрепа от Министерството на туризма.

Състезанието ще се следи на живо във Facebook страницата: facebook.com/dunavultra

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив