25 Април 2024, 08:13 Днес (0) | Вчера (12)

Европейският парламент наложи ограничения на таксите за картови плащания

10 Март 2015 16:01 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 март 2015, 14:31
Visa

Европейският парламент (ЕП) одобри таван на таксите, които търговците на дребно плащат за обработката на транзакции с дебитни и кредитни карти, което според анализатори ще доведе до допълнителни икономии за клиентите

В момента има 760 милиона разплащателни карти в обращение в Европесйкия съюз (ЕС), коeто прави около 1.5 на човек.

През 2013 г. броят на картовите плащания в ЕС се е увеличил с 6% и възлиза на обща стойност от близо 100 млрд. евро.

Транзакциите се оказват скъпи за търговците на дребно, които трябва да плащат такси всеки път, когато някой използва карта. Тези разходи често се прехвърлят върху потребителите.

Сега ЕС определя таван за таксите, които банките начисляват на предприятия и бизнеси за обработка на плащанията с карти. Законодателството бе прието на първо четене във вторник на първио четене, съобщиха от преслужбата на ЕП.

Европейската комисия заяви, че това ще доведе до големи икономии в целия ЕС - 6 млрд. евро годишно за търговците на дребно и 730 млм. евро. годишно за потребителите.

Ограничението, което ще се прилага за трансграничните и за националните картови плащания, трябва да доведе до намаляването на разходите за картодържателите.

За трансграничните трансакции с дебитни карти договореното ограничение е 0.2% от стойността на сделката.

Същият таван от 0.2%ще важи и за вътрешни разплащания след преходен период от 5 години.

За по-малки национални трансакции с дебитна карта страните членки могат също така да определят максимална фиксирана такса от 0.05 евро на сделка след петгодишен преходен период.

За трансакции с кредитни карти таксите ще бъдат ограничени до 0.3% от стойността на сделката, като страните членки могат да определят по-ниска такса за вътрешните разплащания с кредитни карти.

Новите правила няма да се прилагат по отношение на т.нар. тристранни картови схеми като Американ експрес (American Express) при които участва само една банка, ако картата е издадена и се обработва по същата схема. За търговските карти, използвани само за плащане на бизнес разходи, тези правила също няма да важат.

След три години правилата ще се прилагат и за тристранните картови схеми, които лицензират други оператори да издават карти и по този начин да заобикалят закона, работейки де факто като четиристранни картови схеми.

Правилата за таван на таксите не засягат тегленето на пари в брой от банкомати.

След като се гласуват от Европарламента, правилата трябва да бъдат официално одобрени от Съвета. Те ще влязат в действие шест месеца след влизането в сила на законодателството.

"Това законодателство, съчетано с предстоящата директива за платежните услуги, ще създаде равни условия за плащания в цяла Европа. Правилата трябва да повишат прозрачността при налагането на таксите, да стимулират конкуренцията и да дадат възможност на търговците и потребителите да избират картовите платежни схеми, които им предлагат най-добри условия", заяви евродепутатът Пабло Салба, който внесе предложението, цитиран от БТА.

Мярката бе приета с гласовете на 621 депутати. 26 бяха против, а 29 се въздържаха.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 24 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8323
GBP 2.4796 2.4887 2.2729
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив