28 Март 2024, 14:46 Днес (8) | Вчера (12)

Изпълнението на оперативните програми вече може да се проследява в реално време

07 Април 2016 13:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 април 2016, 12:17

До момента ЕК е превела на България близо 750 млн. лв. за плащания по оперативните програми или 4,5% от финансовата рамка за 2014 - 2020 г.

Изпълнението на оперативните програми, финансирани чрез Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС, вече може се следи в реално време чрез публичния модул на Информационната система за управление и наблюдение ИСУН 2020. Инструментът, достъпен на адрес http://2020.eufunds.bg,  предоставя подробна информация за изпълнението на всички оперативни програми, Инициативата за малки и средни предприятия, Програмата за морско дело и рибарство и Oперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане.

Системата позволява проследимост по всяка оперативна програма, процедура и договор за предоставяне на финансова помощ, включително договаряне, плащания и възстановени от ЕК суми, както и пълна информация за одобрените проекти, данни за ангажираните партньори, наетите изпълнители и подизпълнители. ИСУН предоставя интерактивно справки за проектите в конкретен регион, както и възможност за филтриране по конкретен бенефициент, изпълнител или подизпълнител. 

"С използването на ИСУН 2020 се намалява административната тежест за кандидатите, подобрява се работата на управляващите органи, преодоляват се значителна част от причините за забавяне и технически грешки при управление на проекти", заяви заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. "Електронизацията на процесите гарантира прозрачност и води до намаляване на разходите за кандидатстване, отчитане, управление, наблюдение и контрол на средствата от ЕС."

От м. май 2015 г. чрез системата ИСУН 2020 е възможно и кандидатстване за финансиране по изцяло електронен път. Към електронното кандидатстване има сериозен интерес, като до момента по електронен път са подадени близо 6 500 проектни предложения на обща стойност 7,8 млрд. лева. Всички документи могат да се подават с електронен подпис. Разработени са унифицирани формуляри, които позволяват структуриране на данните и извличане на справки и анализи по различни критерии – по програми, райони за планиране, бенефициенти, кандидати и др.

Модулът за електронни услуги за кандидати и бенефициенти на системата ИСУН 2020 е достъпна в Интернет на адрес http://eumis2020.government.bg/. Той е базирана изцяло онлайн и за работа с нея е необходим единствено уеб браузър.

Всяка държава-членка има ангажимента да разработи и прилага своя информационна система за управление, изпълнение и наблюдение на Оперативните програми, съфинансирани от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. Българската Информационна система за управление и наблюдение на средствата от ЕС - ИСУН 2020 е създадена по проект, финансиран от ОП "Техническа помощ” и се управлява и развива от дирекция "Централно координационно звено” в Министерския съвет. Потребителите могат да работят в системата денонощно, като Администрацията осигурява поддръжката на услугата и предоставя съдействие на потребителите. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8017
GBP 2.4796 2.4887 2.2783
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив