29 Март 2024, 07:43 Днес (0) | Вчера (11)

Българските компании масово подправяли финансовата си отчетност

30 Май 2013 16:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 30 май 2013, 16:01
Под лиценза на creativecommons

Това е сериозна предпоставка за измами и води до невъзможност да се състави ясна картина за икономическото състояние на страната

Годишните финансови отчети на фирми и общини масово съдържат невярна информация, каза днес във Варна Султана Българенска, член на УС на Асоциацията за противодействие на икономическите измами /АПИИ/, цитирана от БТА.

 

По думите й това е сериозна предпоставка за измами и води до невъзможност да се състави ясна картина за икономическото състояние на страната. Българенска посочи, че над 90 процента от фирмите в страната са малки и не подлежат на одит, което трябва да се промени. Според нея дружествата трябва да бъдат задължени да избират професионален счетоводител и адвокат, които да носят отговорност за отчетите, които се представят пред контролните органи.

В страната е наложително да бъде изградена структура, която да издава сертификати на професионални счетоводители и да има ясни критерии как се придобива такава квалификация, каза още Българенска. Тя подчерта, че е задължително да се въведе и лицензиране на счетоводните софтуери, които се ползват в България.

За да се премахнат нарушенията, в комисиите, които правят обществените поръчки, трябва да влизат повече външни експерти, допълни председателят на АПИИ Димитър Динев. Той уточни, че има списък с такива специалисти, но общините трябва да бъдат задължени да ползват услугите им, като имената се определят на случаен принцип. Динев коментира още, че е добре в страната да бъде създадена Агенция за анализ на законодателството. По думите му това ще помогне да бъдат премахнати противоречията между отделни нормативни актове, както и текстове, които създават предпоставки за корупция.

 

Във Варна ръководството на АПИИ участва в двудневна конференция, посветена на борбата с икономическите измами. Според Динев това е първия такъв форум на организацията, макар че тя съществува от 9 години.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив