29 Март 2024, 17:53 Днес (12) | Вчера (11)

Финансовият министър отново заговори за 2% данък за общините

08 Януари 2016 12:46 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 8 януари 2016, 10:56
Под лиценза на creativecommons

Финансовият министър Владислав Горанов не се отказва от идеята за 2% данък за общините. "Ако с общините се обединим около идеята, тази промяна в закона може да се случи още в първата половина на 2016 г", заяви Горанов

Налогът предвижда кметствата да могат да налагат допълнителни 2% върху доходите. От години местната власт настоява част от данъка върху доходите да остава в общините. Досега обсъжданите идеи обаче бяха част от 10-процентния данък да се насочва към тях, а не всяка от общините да облага допълнително гражданите.

Горанов заяви, че ще има промени в Закона за публичните финанси, като целта им е да дисциплинират общините.

"Има общини, които на практика са фалирали – задълженията им надхвърлят 2-3 пъти бюджета им", посочи финансовият министър.

Горанов обясни, че според промените в закона задължение на кмета е да предложи на общинския съвет план за оздравяване. По думите му, ако нещата се ограничат до там, общината ще може със собствени сили да върне финансовото си състояние в нормални граници. Ако не може да се справи сама, правителството започва да играе по-сериозна роля в този процес. Ще дава становище по плана, наблюдавайки го и евентуално отпускайки безлихвен заем на общината.

Министърът уточни, че на някои места разходите за администрацията са намалени с 10 на сто, както поиска правителството в началото на мандата. Някъде намалението е по-малко, а другаде изобщо няма такова. Като пример министърът даде силовите ведомства, но уточни, че реформите там продължават

Горанов коментира и въвеждането на данък "уикенд", който предвижда частично възстановяване на ДДС на фирмите, в които автомобили и недвижима собственост се ползват и за лични нужди. Според него това не е нов налог. При събирането му ще се разчита на добросъвестността на данъчно задължените лица, уточни министърът. Те ще посочат кои активи ползват за лични нужди. Националната агенция по приходите (НАП) ще е готова преди края на януари с указанията, как агенцията ще работи във връзка с приетите промени в Закона за ДДС.

Министърът коментира и изказването на премиера Бойко Борисов, че ръстът на икономиката за тази година може да достигне и 4,5%. По думите на Горанов има предпоставки за ръст на икономиката, но засега няма да се променя заложената в бюджета прогноза.

"Дали ще успеем да постигнем това, което се коментира като оптимистична прогноза, зависи само от нас. Но е твърде рано да променят прогнозите, които сме дали. Има време за това", каза министърът на финансите пред Bulgaria ON AIR.

Темпът на инвестиции по линия на европейските фондове и на частния сектор може да се запази и през новата година, каза той и допълни, че правителството може да се справи с удържането на дефицита на нива от 2%.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 29 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8091
GBP 2.4796 2.4887 2.2872
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив