23 Април 2024, 21:46 Днес (6) | Вчера (13)

Синдикатите: Много българи могат да загубят собствеността върху акциите си

30 Януари 2019 10:45 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 30 януари 2019, 10:24

Синдикатите искат промяна на Концепцията за личните сметки на физическите и юридическите лица

Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерация на труда "Подкрепа" обявиха, че не приемат предложената от Министерство на финансите Концепция за личните сметки на физически и юридически лица. Според синдикатите, има сериозна опасност голяма част от работещите българи да загубят правото си на собственост върху своите акции. Критиките на браншовите организации към проекта са няколко.  Според тях, в концепцията се предвижда акциите да бъдат прехвърлени против волята на собственика им в т.нар. "Сребърен фонд". Това противоречи на всякаква пазарна логика и създава предпоставки за спекулации и възникване на правни казуси, които ще усложнят допълнително целия процес. Източниците за финансиране на "Сребърния фонд" не трябва да бъдат за сметка на българските граждани, категорични са синдикалистите. Те припомнят, че голяма част от тези акционери са получили акциите си от държавата на валидно законно основание като правоимащи в предприятията, в които са работили, а всички останали акционери са станали такива, след като изрично са изразили своята воля и са вложили  своите инвестиционни бонове в акции.   

В проекта е предвидена такса към Централния депозитар за притежателите на акциите, каквато те не са заплащали до момента. Така вместо да бъдат облекчени, те се натоварват с нови плащания.

Проектът не премахва административните пречки, които са основната причина за демотивацията на хората да бъдат активни участници в целия процес. Това създава усещането, че концепцията е подчинена на други цели, отколкото улеснения за акционерите и по-добри възможности да се възползват от собствеността си, считат синдикатите.

В законодателството липсва понятие "спяща" акция, каквото фигурира в проекта на МФ. Дали собственикът е активен акционер, или не  е лично негово решение и това не могат да произтичат каквито и да са правни последствия;
 
Категорично несъгласие е изразено и Концепцията да се разглежда без каквито и да било финансови разчети за последиците от нейното осъществяване, както и акции на работниците да бъдат включвани във фонд без пазарна оценка.
 
Синдикатите предлагат проектът да бъде променен, като бъдат намалени таксите и разходите. "В момента те отблъскват акционерите, а в някои случаи са по-високи дори от стойността на книжата. Това може да се случи и веднага - с промени в някои наредби, правилници и тарифи. До голяма степен това зависи от волята на самия Централен депозитар и инвестиционните посредници", се казва в становището.

Предлага се още да бъде въведена  услуга за дистанционно управление на акциите от страна на собствениците, което ще спести пари, време и административни процедури на хората.

Също се иска да се опрости процедурата за наследяване на акции, за което главна роля ще има законодателят.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 22 Април 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8359
GBP 2.4796 2.4887 2.2843
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив